Ajax heeft geen kind aan Heracles en is klaar voor Champions League-vervolg

22-11-2020 14:06 Laatste update: 14:06
128

Ajax heeft de Eredivisie hervat met een probleemloze overwinning in de Johan Cruijff Arena. Heracles Almelo was geen partij voor de koploper, die al na één helft in de spaarstand kon: 5-0.

Heracles begon met goede bedoelingen aan het duel met Ajax, maar de eerste de beste kans van de Amsterdammers was raak. Lassina Traoré handelde razendsnel: 1-0. Na een vroege wissel voor Davy Klaassen, die niet verder kon na een tik van Heracles-topscorer Rai Vloet, werd het al snel 2-0: David Neres scoorde met een prachtig schot van afstand. Het was zijn eerste competitiegoal sinds 1 november 2019.

Amper vijf minuten later gooide Zakaria Labyad de wedstrijd al in het slot. De schaduwspits schoot raak uit een vroeg genomen hoekschop. Ajax had geen kind aan Heracles en na rust veranderde het spelbeeld niet. Ajax kon alvast in de spaarstand voor de belangrijke Champions League-wedstrijd tegen FC Midtjylland, aanstaande woensdag.

Toch bleven de goals komen in de Johan Cruijff Arena. Een klein kwartier na rust schoot Dusan Tadic de 4-0 binnen. Na een schot op de paal van Labyad, kreeg de Marokkaans international alsnog zijn tweede doelpunt van de middag te pakken. Heracles-doelman Michael Brouwer redde nog knap op een schot van Ryan Gravenberch, maar had geen antwoord op de rebound van Labyad: 5-0. Een zware knieblessure voor Robin Pröpper, die in tranen van het veld ging, trok nog een grauwe sluiter over de wedstrijd.

Door de overwinning en het puntenverlies van Vitesse, zaterdag tegen FC Groningen, gaat Ajax nu alleen aan de leiding in de Eredivisie. De Amsterdammers hebben zes punten meer dan PSV, dat later op de zondag nog in actie komt tegen FC Twente. Feyenoord volgt op zeven punten en heeft nog een wedstrijd tegen Fortuna Sittard tegoed. Ajax staat na negen speelronden liefst 32 doelpunten in de plus.