RKC weet tien Friezen punten afhandig te maken na spannende tweede helft

22-11-2020 18:42
33

SC Heerenveen heeft hele dure punten laten liggen tegen RKC. De Friezen verdedigden met tien man een voorsprong van 1-0 in Waalwijk, maar in de slotfase ging het toch nog mis.

De Friezen waren als topfavoriet naar Waalwijk afgereisd en maakten die status al na twintig minuten waar. Jan-Paul van Hecke verstuurde een lange bal van achteruit en daar anticipeerde Henk Veerman uitstekend op. De Volendammer klopte de uitkomende Kostas Lamprou met een hard schot met links: 0-1.

Geen verrassende voorsprong voor de Friezen, die in het restant van de eerste helft nalieten om de 0-2 te maken en vlak voor rust daar de rekening voor gepresenteerd kregen. Sieben Dewaele ging op het been van Cyril Ngonge staan en werd met rood weggestuurd. Dat zorgde voor vertrouwen bij RKC: de ploeg van Fred Grim zocht in de tweede helft nadrukkelijk de weg naar voren.

Mede dankzij Lamprou, die Veerman na 55 minuten van een tweede treffer afhield, konden de Waalwijkers de druk op de Friese goal opvoeren. Erwin Mulder werd diverse keren aan het werk gezet en de doelman van Heerenveen kweet zich uitstekend van zijn taak. Tot twee keer toe voorkwam hij een doelpunt van Richard van der Venne, waarbij hij dat de tweede keer zelfs met zijn hoofd deed.

Een kleine tien minuten voor tijd viel de gelijkmaker dan toch. Invaller Vitalie Damascan kreeg de bal voor zijn voeten uit een hoekschop en kegelde de bal onhoudbaar in het dak van het doel, waardoor RKC zelfs nog aan een overwinning mocht ruiken. Die kwam er niet meer, maar dat ene puntje brengt de Brabanders voorlopig wel naar de 'veilige' vijftiende plek. Heerenveen is zesde.