Tien man van Emmen laten AZ ontsnappen na krankzinnige VAR-minuut

22-11-2020 21:54
168

AZ heeft zich in moeten spannen om drie punten over te houden aan het thuisduel met FC Emmen. Binnen één minuut leken de gasten tot twee keer toe te scoren, maar de VAR gooide roet in het eten: 1-0.

De wedstrijd kende een ideaal begin voor de mannen van trainer Arne Slot. Bruno Martins Indi frommelde de bal van dichtbij over de lijn na een hoekschop en zette AZ met zijn eerste goal sinds zeven (!) jaar op een vroege voorsprong. De Alkmaarders namen vervolgens geen genoegen met dat ene doelpunt. AZ hoopte duidelijk snel aan een ruime marge te komen om zo rustig toe te kunnen werken naar het Europa League-treffen van donderdag tegen Real Sociedad.

Jesper Karlsson had zijn ploeg in dat opzicht een grote dienst kunnen bewijzen. Vlak na de openingstreffer dook hij alleen op voor Emmen-keeper Felix Wiedwald, maar hij had het vizier niet op scherp staan. Vervolgens ontspon zich een eerste helft waarin AZ de veel betere partij was, maar dat niet verder kon uitdrukken in de score.

FC Emmen, dat door de minimale marge bleef hopen op een stuntje, probeerde in de tweede helft iets verder vooruit te voetballen. Met een uur op de klok werd de opgave echter bijzonder lastig voor de ploeg van trainer Dick Lukkien: Lucas Bernadou kreeg een rode kaart voorgehouden nadat hij op de voet van AZ-back Jonas Svensson ging staan. De VAR vond de overtreding ernstig genoeg en scheidsrechter Nagtegaal ging daar, na het bekijken van de beelden, in mee.

Toch was de zege nog allerminst binnen voor AZ. Sterker nog: het was Emmen dat binnen één minuut twee keer had kunnen scoren. Eerst werd een kopbal van Miguel Araujo uit de doelmond weggepeerd door Teun Koopmeiners, waarbij uit de beelden niet duidelijk werd of de captain van de Alkmaarders de bal voor of achter de lijn weghaalde. Vervolgens werd een knappe kppgoal van Michael de Leeuw afgekeurd wegens buitenspel.

De formatie van Slot moest in de laatste minuten zelfs in de achteruit, maar slaagde er wel in om de tien man van Emmen van zich af te houden en de drie punten uit het vuur te slepen. Daarmee is AZ nu de nummer zeven van de ranglijst. De achterstand op nummer zes Heerenveen is drie punten, terwijl de Noord-Hollanders ook nog een wedstrijd tegoed hebben. Emmen is en blijft zeventiende.