Barça en fortuinlijk Juventus overwinteren, heerlijke ontknoping lonkt in Groep H

24-11-2020 22:53 Laatste update: 22:58
19

Na Chelsea en Sevilla zijn ook FC Barcelona en Juventus al na vier wedstrijden door in de Champions League. Borussia Dortmund en SS Lazio lijken zich ook bij de laatste zestien te kunnen melden, terwijl Manchester United, Paris-Saint Germain en RB Leipzig er een spannende ontknoping van gaan maken.

Groep F
Borussia Dortmund-Club Brugge 3-0
Borussia Dortmund heeft een voorschot op plaatsing voor de achtste finales genomen, dankzij een probleemloze zege op Club Brugge. Erling Braut Haaland vijzelde zijn indrukwekkende statistieken nóg wat verder op: de Noorse Golden Boy vestigde een record door al in zijn twaalfde Champions League-wedstrijd zijn vijftiende treffer aan te tekenen. Later in de wedstrijd volgde ook nummer zestien, na een ongelukkige 'assist' van Ruud Vormer. Tussendoor had Jadon Sancho met een schitterende vrije trap voor de tweede BVB-treffer gezorgd.

SS Lazio - Zenit Sint-Petersburg 3-1
Ook Lazio lijkt op weg naar Champions League-overwintering. De van het coronavirus herstelde topschutter Ciro Immobile wees zijn ploeg al vroeg in de wedstrijd de weg met een rake pegel van afstand. Marco Parolo verdubbelde de marge, Artem Dzyuba maakte het nog voor rust nog spannend. Na rust was het opnieuw Immobile die opstond: de regerend Serie A-topscorer legde na de rust de 3-1 eindstand vast.

Groep G
Dinamo Kiev-FC Barcelona 0-4
Ronald Koeman heeft FC Barcelona al na vier wedstrijden naar de knock-outfase geloodst. De Catalanen speelden met een B-elftal tegen Dinamo Kiev, bleven lange tijd op 0-0 steken, maar wonnen alsnog ruim. Sergiño Dest wees zijn team na een klein uur spelen de weg: de in Almere geboren back stoomde op, kreeg de bal mee van Martin Braithwaite en vond de verre hoek. Niet lang daarna tikte Braithwaite zelf van dichtbij de beslissende 0-2 binnen. De Deen maakte vanaf de penaltystip ook de 0-3, het slotakkoord was voor Antoine Griezmann: Koeman en de zijnen zijn na drie poulewedstrijden nog zonder puntenverlies.

Juventus-Ferencváros 2-1
Matthijs de Ligt en zijn ploeggenoten van Juventus zijn op de valreep ook door: het Hongaarse Ferencváros leek een verdienstelijk punt in Turijn te pakken, maar La Vecchia Signora kroop door het oog van de naald. Myrto Uzuni zette de gasten brutaal op voorsprong en juichte als Cristiano Ronaldo. Diezelfde Ronaldo tekende later in de eerste helft voor de gelijkmaker. Daar bleef het lange tijd bij, maar Álvaro Morata kroonde zich in de blessuretijd alsnog tot matchwinner.

Groep H
Manchester United-Basaksehir 4-1
Het Manchester United van Donny van de Beek liep in de vorige speelronde tegen een blamerende nederlaag in Turkije aan, maar herpakte zich tegen Basaksehir. Na ruim een half uur was de wedstrijd in feite al beslist: Bruno Fernandes ramde eerst de 1-0 voorbij Mert Günok en tekende even later ook de 2-0 aan, na een grote blunder van diezelfde Günok. De penaltyspecialist had vanaf de stip zelfs een glaszuivere hattrick kunnen maken, maar liet de eer aan Marcus Rashford: 3-0. De in Enschede geboren Deniz Türüc tekende met een vrije trap nog voor 3-1 en Edin Visca trof de lat, maar Basaksehir kwam niet meer serieus in de buurt. Daniel James maakte er zelfs 4-1 van.

Paris Saint-Germain - RB Leipzig 1-0
Voor verliezend finalist Paris Saint-Germain was het in speelronde vier al do or die. De kansen op Champions League-overwintering zijn echter nog springlevend voor PSG, dat – net als in de halve finale van vorig seizoen – RB Leipzig wist te verslaan. Arbiter Danny Makkelie kende na een valpartij van Ángel Di María de strafschop toe, waaruit de enige treffer van de wedstrijd viel. Specialist Neymar nam zijn tijd voor de aanloop, maar scoorde wel: 1-0.