Bizarre afgekeurde goal en 0-2 achterstand: PSV ontsnapt tegen PAOK Saloniki

26-11-2020 22:51
87

PSV is tegen PAOK Saloniki door het oog van de naald gekropen en doet met nog twee wedstrijden te gaan nog altijd mee om een plek in de volgende ronde van de Europa League. Het dreigde thuis volledig in de soep te lopen, maar na rust herstelde de ploeg van Roger Schmidt de schade: 3-2.

PSV is slecht begonnen aan de Europa League-campagne. Alleen het duel met Omonia Nicosia werd (ternauwernood) gewonnen, van Granada CF en PAOK werd verloren. In Griekenland gingen de Eindhovenaren met 4-1 onderuit. Daardoor stond PSV slechts op drie punten.

Een vergelijkbaar scenario leek zich ook donderdagavond aan te dienen. PSV was gebrand op revanche, maar stond binnen de kortste keren al met 0-1 achter. Fernando Varela schoot na vier minuten uit de kluts binnen en bezorgde PSV al vroeg een domper. De thuisploeg leek zich met de gelijkmaker van Donyell Malen te herstellen, maar zijn goal werd vanwege buitenspel afgekeurd. Onbegrijpelijk, want Malen stond een meter of twee voor de streep. Er is geen VAR in de Europa League, dus ging dat feestje niet door.

Het leek een gitzwarte avond voor PSV te worden toen PAOK na de afgekeurde 1-1 op 0-2 kwam in het Philips Stadion. Noni Madueke liet zich aan de zijlijn te makkelijk uitkappen en de daaropvolgende voorzet werd via-via van dichtbij binnengeschoten door Christos Tzolis. Een verloren wedstrijd dreigde, maar de comeback van PSV liet niet lang op zich wachten. Cody Gakpo maakte snel 1-2 en gaf zijn ploeg met de aansluitingstreffer weer hoop. Bij verlies zou PSV al na vier duels zijn uitgeschakeld in de Europa League.

Van Eran Zahavi moest PSV het tegen PAOK niet hebben. De spits, die z'n draai maar niet weet te vinden, stond op een eiland, speelde amper een rol van betekenis en was afhankelijk van de bevliegingen van Madueke, Malen en Gakpo, die het de verdediging van PAOK lastig maakten. De gelijkmaker leverde dat niet op. Althans, niet voor rust.

PSV kwam ontketend uit de kleedkamer en herstelde de schade in rap tempo. Madueke scoorde vijf minuten na rust en Malen prikte drie minuten later ook binnen, waardoor het plots 3-2 stond. Terecht, want na de 0-2 had PAOK niets meer in te brengen en zakten de Grieken tot ver terug op eigen helft. PSV liet na om de wedstrijd al vroeg in het slot te gooien.

Maar veilig was PSV geen moment, ondanks een overduidelijk overwicht. De counters van PAOK waren gevaarlijk en daardoor koos Schmidt halverwege de tweede helft voor meer zekerheid. Hij bracht Jorrit Hendrix voor Zahavi, die als een krant speelde. In de laatste paar minuten besloot PAOK alles of niets te spelen en werd Diego Biseswar van stal gehaald, maar hij kon niets voor zijn ploeg doen.

PSV staat op de tweede plaats in Groep E, vier punten achter koploper Granada. Dat is volgende week in Spanje de tegenstander. PAOK treft Omonia Nicosia en kan bij winst over PSV heen, mochten de Eindhovenaren verliezen.