Jeugd van Ajax en PSV wordt beschermd: lichtere ballen om te koppen op training

Jeugd van Ajax en PSV wordt beschermd: lichtere ballen om te koppen op training

27-11-2020 17:51
75

Ajax en PSV hebben maatregelen genomen om jeugdvoetballers beter te beschermen tegen hersenschade op latere leeftijd. Uit onderzoek is gebleken dat veelvuldig koppen op jonge leeftijd later hersenschade kan voorkomen.

De Universiteit van Glasgow deed onderzoek en concludeerde volgens Trouw dat voetballers 3,5 keer meer kans hebben op dementie dan de rest van de bevolking. Dat zou gelinkt kunnen worden aan het koppen op jonge leeftijd en dus wordt er in de jeugdopleiding van Ajax tot en met 12 jaar alleen nog maar gewerkt met 'schuimballen'.

De Amsterdammers gaan vanaf zestien jaar pas echt trainen op koppen en is in de jongere jeugdafdelingen nog niet echt bezig met luchtduels. "We volgen wetenschappelijk onderzoek op dit gebied", laat een woordvoerder van Ajax weten.

Ook PSV houdt rekening met de bevindingen van het onderzoek. Zij laten weten aan de krant dat er bij spelers tot en met veertien jaar met lichtere en kleinere ballen getraind wordt op koppen. Feyenoord is er niet specifiek mee bezig. "Er wordt op de jongste leeftijden niet of nauwelijks op getraind", laat de club weten. "Het draait om spelplezier, techniek en inzicht."