'Als Club Brugge met 5-0 verliest is dat normaal, bij Ajax is dat groot nieuws'

30 november 2020 om 19:00
Laatste update: 30 november 2020 om 19:07

Club Brugge wordt regelmatig 'het Ajax van België' genoemd, maar in hoeverre is dat terecht? Waarin zijn de clubs met elkaar te vergelijken en wat zijn de grote verschillen? VoetbalPrimeur spreekt daarover met Peter 'T Kint van Sport/Voetbalmagazine en Glenn Schrader, adjunct-hoofdredacteur van VoetbalPrimeur.be.

Cyriel Dessers noemde Club Brugge onlangs nog 'het Ajax van België' en ook kersvers Bruggeling Noa Lang ziet gelijkenissen. De vergelijking tussen de clubs wordt dan ook veel vaker gemaakt. Maar is die passend? "Ja en nee", zegt 'T Kint tegen deze website.

"Ajax is al jaren een instituut waar de focus ligt op opleiding, de visie belangrijk is en ook wordt bewaard. Een club met wereldwijde bekendheid, een modern bedrijf. Club Brugge is nog niet zover", zegt hij. "Ze hebben net als Ajax traditie én een visie die bewaakt wordt, maar kenden de afgelopen twee decennia veel interne onrust. De laatste vijf jaar is Club Brugge ook een modern gerund bedrijf met een state of the art trainingscomplex, een uitgewerkte visie wat betreft de jeugdopleiding en een eerste of tweede plaats in de competitie."

Volgens 'T Kint is het geen toeval dat Club Brugge Nxt (een soort Jong Club Brugge) actief is op het tweede niveau van België, net als Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. "Maar het is een brug te ver om te zeggen dat ze op hetzelfde niveau zitten. Qua budgetten en reputatie liggen Ajax en Club Brugge nog ver uit elkaar. We moeten niet vergeten dat Ajax een modern stadion met 50.000 plaatsen heeft en Club Brugge nog sukkelt in een oude villa waar maximaal 26.000 mensen naar binnen mogen. Daarnaast is het verschil in inkomsten groot."

'Ajax wordt harder aangepakt in de media'
Ajax wil jaarlijks kampioen worden én overwinteren in de Champions League. Club Brugge is volgens 'T Kint nog niet zover. De afgelopen vijf jaar sleepte Blauw-Zwart drie keer de landstitel in de wacht, maar tussen 2005 en 2016 werd Club Brugge niet één keer kampioen. "Ja, ze doen mee aan de Champions League. Maar ze belanden na de groepsfase vaak in de Europa League. De rest is voorlopig nog wat te hoog gegrepen. Er wordt gewerkt aan een nieuw stadion en een nog betere jeugdopleiding."

Volgens Schrader heeft Club Brugge niet voor niets geïnvesteerd in een fonkelnieuw trainingscomplex. "En de laatste jaren zijn ze ook de grote titelkandidaat. Dat wordt ook bevestigd met drie landstitels in de laatste vijf seizoenen. Op Belgisch niveau is het dus wel al een beetje het Ajax van België."

Maar hij ziet ook een groot verschil tussen Ajax en Club Brugge: het aanzien in het buitenland en de druk van buitenaf op de clubs. "Wanneer Club Brugge met pakweg 5-0 verliest van Borussia Dortmund, is dat de normaalste zaak van de wereld, terwijl dat bij Ajax toch groot nieuws zou zijn. Bij Ajax worden de spelers ook iets steviger aangepakt door de pers en is de druk groter, terwijl het bij Club Brugge toch net wat gemoedelijker is."

Een halve finale in de Champions League: Ajax kreeg het in 2019 voor elkaar, maar voor Club Brugge zal het voorlopig een droom blijven. "Op Europees niveau staan ze nog ver van het niveau van Ajax. Een halve finale in de Champions League of een Europa League-finale is eigenlijk een utopie voor Club Brugge", zegt Schrader.

"Één keer stond de club in de finale van de Europacup 1. Dat was in 1978, dus we moeten ruim veertig jaar terug in de tijd voor een historische prestatie. Tegenwoordig is de grote ambitie vooral een tweede (of eerste) plek in de groepsfase van de Champions League. Als ze dan ook nog kampioen worden hebben ze een enorm goed seizoen achter de rug. Meer zit er voorlopig ook niet in."

Als Club Brugge echt door wil pakken, is een nieuw stadion een absolute must. "Het Jan Breydelstadion begint door het betonrot uit elkaar te vallen. Club Brugge is ook al meer dan tien jaar bezig met een nieuw stadion, maar slaagt er door plaatsgebrek en tegenwind vanuit de politiek niet in om het neer te zetten. Als het er komt, kunnen ze de volgende stap zetten."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)