Van der Vaart verklaart opmerkelijk verschil bij Ajax: 'Is niet altijd verstandig'

Van der Vaart verklaart opmerkelijk verschil bij Ajax: 'Is niet altijd verstandig'

Gepubliceerd: dinsdag 1 december 2020 om 07:12di 01-12-2020 om 07:12

Dat Ajax in de Champions Leauge beter uit dan thuis presteert, is volgens Rafael van der Vaart wel te verklaren. De 109-voudig international stelt onder meer dat er tegenwoordig 'veel vrijer' wordt gespeeld buitenshuis. Het verschil is volgens hem niet zo groot meer.

"Altijd vol voor de winst spelen, dat vind ik mooi. We zijn allemaal op voetbal gegaan om te winnen en mooi te spelen, niet om te rekenen", zegt Van der Vaart in De Telegraaf. Ajax is al elf Europese uitduels ongeslagen. De ploeg van coach Erik ten Hag presteert in de eigen Johan Cruijff Arena aanzienlijk minder. "In je eigen stadion moet je – zeker als er gewoon publiek is – voor je gevoel wat meer naar voren spelen. En dat is niet altijd verstandig."

"In uitduels is het plan vaak wat duidelijker en krijg je ook meer ruimte", vervolgt Van der Vaart, die stelt dat er achter elk duel een ander verhaal schuilgaat. "In het seizoen dat Ajax de halve finale haalde, werd thuis van Real Madrid verloren en gelijkgespeeld tegen Juventus. In Spanje en Italië was er niets meer te verliezen. En dat is lekker voetballen…"

Ook Dusan Tadic, Daley Blind en Davy Klaassen zijn belangrijk voor Ajax, meent de voormalig spelmaker. De routiniers stellen de jongere spelers op hun gemak. "Natuurlijk hadden ze tegen Atalanta en misschien nadrukkelijker de controle moeten bewaken. Maar schiet Perr Schuurs na die ene actie de bal in de bovenhoek en wordt het 0-3, dan hebben we het er nu nog over."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Wat wordt Liverpool - Ajax?

Winst Liverpool
19%
Winst Ajax
64%
Gelijkspel
16%
(4498 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws