Zeven conclusies: Blind-kwestie, open sollicitatie Schuurs, bizarre reeks gestrand

Zeven conclusies: Blind-kwestie, open sollicitatie Schuurs, bizarre reeks gestrand

02-12-2020 00:15 Laatste update: 13:56
71

Ajax speelde tegen een gehavend Liverpool, maar kon er niet van profiteren en moest met een 1-0 nederlaag terug naar Amsterdam. Nu moet het in de laatste speelronde winnen van Atalanta Bergamo, anders volgt er een vervolg in de Europa League. VoetbalPrimeur vat deze voetbalavond samen in zeven conclusies.

Off-day voor de mannen uit São Paulo
Een inschattingsfout van Andre Onana bleek uiteindelijk doorslaggevend, maar de vleugelaanvallers van Ajax hadden hun dag ook niet. Hoe vaak kwamen Antony en David Neres hun tegenstanders Neco Williams en Andy Robertson eigenlijk voorbij? Het aantal is op de vingers van één hand te tellen. Ajax miste stootkracht voorin en de mannen uit São Paulo konden het verschil niet maken.

De Blind-kwestie
Analist Johan Derksen zei het vooraf al: Daley Blind is eigenlijk alleen van waarde als hij de bal heeft. Dat is misschien iets te kort door de bocht, maar de kwetsbare punten van de linkspoot komen in de Champions League inderdaad vaker bovendrijven dan in de Eredivisie. Op 9 december wachten de onvermoeibare snelheidsduivels van Atalanta Bergamo: hoe kan Erik ten Hag Daley Blind dan zo veel mogelijk in zijn kracht laten spelen?

Open sollicitatie Schuurs
Perr Schuurs was samen met Noussair Mazraoui dé uitblinker tegen Liverpool. Het zal niet voor heel veel gefronste wenkbrauwen gezorgd hebben op Anfield: Schuurs liep in 2017, als aanstormend Fortuna Sittard-talent, al eens stage bij Liverpool. The Reds zijn hem ongetwijfeld blijven volgen en zijn nu toevallig op zoek naar een centrale verdediger. Kan Ajax snel een belletje uit Liverpool verwachten?

Raiola wrijft zich in de handen
De eerder genoemde Derksen wordt niet gauw enthousiast, maar is groot fan van Ryan Gravenberch. En geef hem eens ongelijk. De iets explosievere broer van Spartaan Danzell Gravenberch heeft alles wat een topmiddenvelder anno 2020 nodig heeft: fysieke kracht, wendbaarheid, loopvermogen, techniek én een zaakwaarnemer die Mino Raiola heet. Hoe lang kunnen ze in Amsterdam nog genieten van hun groeibriljant?

Ajax laat unieke kans op Anfield liggen
Een Liverpool op volle oorlogssterkte tegen een Ajax op volle oorlogssterkte: een 1'tje in de TOTO zou het meest veilig zijn. Maar Ajax trof ditmaal een Liverpool dat zes basiskrachten miste én in de warming-up zijn derde keeper moest oproepen. Als Ajax ooit op Anfield had willen winnen...

Met het mes op de keel in eigen huis
Zonde dat Ajax niet heeft kunnen profiteren van de volle ziekenboeg bij de tegenstander. Ook als er een puntje was gepakt, was de opdracht in de laatste wedstrijd een stuk makkelijker geweest: nu is alleen een zege op Atalanta Bergamo voldoende om de knock-outfase te halen. Europese overwintering was voorafgaand aan het seizoen de doelstelling, maar er zit – net als vorig seizoen – nog zó veel meer in voor Ajax.

Krankzinnige uitreeks ten einde
Op 25 november 2014 werd er met 3-1 verloren van Paris Saint-Germain, in 2017 kreeg Ajax een pak slaag van FC Rostov en op 1 december 2020 ging Ajax met 1-0 onderuit bij Liverpool. In de tussentijd kwam men in München, Madrid, Turijn, Londen, Valencia en nog veel meer Europese steden: liefst zeventien keer (!) op rij werd er niet verloren in een uitwedstrijd in (voorronde) Champions League-verband. Dit Nederlandse record blijft wel een tijdje staan, dat durven we te voorspellen.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)