Goede uitgangspositie AZ ondanks gemiste penalty van Koopmeiners

03-12-2020 22:50 Laatste update: 22:52
37

AZ heeft donderdag met 1-1 gelijkgespeeld tegen Napoli in de Europa League. De Alkmaarders maakten een prima indruk tegen de Italiaanse topclub, maar door een gemiste penalty van Teun Koopmeiners bleef de beloning uit. Desondanks heeft AZ een prima uitgangspositie om te overwinteren.

Bij AZ moest Myron Boadu opnieuw voorrang verlenen aan Albert Gudmundsson in de punt van de aanval, terwijl Zakaria Aboukhlal verrassend de voorkeur kreeg boven Jesper Karlsson. Het was Gudmundsson die al snel twee keer gevaarlijk voor het Napolitaanse doel opdook, maar de eerste treffer viel aan de andere kant. Al na zes minuten stond Dries Mertens helemaal vrij en tikte hij van dichtbij binnen.

De Belg bleef in de eerste helft een plaag voor de Alkmaarse defensie en kreeg meerdere kansen op een tweede goal, maar ook de thuisploeg liet zich niet onbetuigd. Aboukhlal zag een inzet nog net worden gekeerd door David Ospina. Kort voor de pauze kopte Pantelis Hatzidiakos nipt over uit een hoekschop.

In de tweede helft kwam AZ voortvarend uit de startblokken. Calvin Stengs had na 52 minuten misschien wel moeten scoren, maar schoot hard over. Twee minuten later had de thuisploeg meer geluk. Een hoekschop eindigde voor de voeten van Teun Koopmeiners en diens schot werd binnengewerkt door Bruno Martins Indi. De Alkmaarders drukten door en na 62 minuten kreeg Koopmeiners dé kans om zijn ploeg op voorsprong te schieten. Na een overtreding op Aboukhlal ging de bal op de stip, maar de penaltyspecialist moest zijn meerdere erkennen in Napoli-doelman Ospina.

Het was een forse tegenvaller voor het sterke AZ, dat zich desondanks niet liet kennen. Ondertussen liet ook Napoli zich echter weer meer voor het doel van Marco Bizot zien. Andrea Petagna had de 1-2 voor het binnenkoppen, maar miste. Daarna greep Bizot de hoofdrol. De sluitpost kwam ver uit zijn doel en was invaller Hirving Lozano net te snel af.

In de slotminuten bleef AZ het proberen, maar de tank was aardig leeg. Het 1-1 gelijkspel biedt desondanks veel perspectief, omdat Real Sociedad verrassend met 2-2 gelijkspeelde tegen HNK Rijeka. De Basken kwamen zelfs tot twee keer toe op achterstand in Anoeta, maar sleepten alsnog een punt uit het vuur.

Voor AZ volstaat volgende week een zege op de Kroaten om door te gaan naar de knock-outfase. Napoli en Real Sociedad moeten dan in hun onderlinge ontmoeting uitmaken wie met de Alkmaarders overwintert in Europa.