Conclusies: Linssen niet bereikt, tóch PSV-smetjes, Koopmeiners-magie uitgewerkt?

Conclusies: Linssen niet bereikt, tóch PSV-smetjes, Koopmeiners-magie uitgewerkt?

04-12-2020 06:00
7

Even leek het een zwarte Europa League-avond te worden: Feyenoord had thuis niets in te brengen tegen Dinamo Zagreb en België leek de achtste plek op de coëfficiëntenranglijst over te nemen. Maar na Granada-PSV en AZ-Napoli konden we tóch met een gerust gevoel de vrijdag tegemoet gaan. VoetbalPrimeur duidt deze interessante voetbalavond in negen conclusies.

Feyenoord
Strompelend de kerst in
Justin Bijlow, Sven van Beek, Ridgeciano Haps, Leroy Fer, Nicolai Jörgensen, Róbert Bozeník, Luis Sinisterra... Dick Advocaat moest een half basiselftal missen en zag ook Bryan Linssen en Uros Spajic geblesseerd uitvallen. Van dit gehavende Feyenoord mogen geen wonderen verwacht worden, ook niet tegen een ploeg uit Kroatië.

Vreemde Linssen-tactiek
Kenneth Perez legde halverwege de vinger op de zere plek. Advocaat moest zijn eerste twee spitsen missen en gaf Linssen de voorkeur boven Naoufal Bannis: de 1,70 meter lange Limburger kreeg vervolgens bijna alleen maar lange ballen, voordat hij geblesseerd raakte... Het Feyenoord-avontuur van Linssen is voorlopig geen succes, integendeel zelfs. Maar zijn taak tegen Dinamo Zagreb was ook wel een heel ondankbare.

Europese overwintering in eigen hand (1)
Ondanks alles: allen Wolfsberger AC nog even verslaan en dan mag Feyenoord zich bij de laatste 32 in de Europa League melden. Dan zal het wel een stuk beter moeten gaan dan tegen Dinamo Zagreb. Eerst maar eens kijken wie Advocaat überhaupt op kan stellen in Oostenrijk...

AZ
Koopmeiners-magie uitgewerkt?
Zijn reeks van achttien (!) benutte penalty’s op rij strandde op 23 februari tegen PEC Zwolle. Later in diezelfde wedstrijd mocht Teun Koopmeiners nog eens twee penalty's nemen, die hij allebei benutte. De balans sindsdien: zes rake penalty's om drie missers. Het is nog geen reden tot paniek, maar Koopmeiners is niet meer het zekerheidje dat hij begin dit jaar nog wel was.

AZ nadert vorm van topseizoen
Dankzij één van die drie missers van Koopmeiners liet AZ twee punten liggen tegen Napoli. De Alkmaarders mogen echter trots op zichzelf zijn. Real Sociedad en Napoli zijn geen kinderachtige tegenstanders, maar AZ bleef in eigen huis keurig overeind tegen de koploper van Spanje en de regerend bekerwinnaar van Italië. De start van het Eredivisie-seizoen was opvallend slecht, maar Arne Slot heeft de boel weer aardig op de rit gekregen. Zijn frivole team heeft er een vleugje degelijkheid en zakelijkheid bij gekregen.

Europese overwintering in eigen hand (2)
De beloning ligt voor het oprapen in Kroatië: winnen bij HNK Rijeka – dat er in Alkmaar met 4-1 af ging – en de tweede Europa League-overwintering op rij is een feit. Zelfs een gelijkspel zou al genoeg kunnen zijn, mits Napoli thuis van Real Sociedad wint. Maar laten we niet te vroeg juichen: Rijeka wist Real Sociedad in het eigen Anoeta op een gelijkspel te houden.

PSV
Steeds dichter in de buurt van Schmidts plan
PSV speelde tegen Granada één van de beste wedstrijden sinds de komst van trainer Roger Schmidt: de nummer acht van Spanje had ruim een uur lang niets in te brengen tegen de frisse gasten uit Eindhoven. Het lukt PSV nog steeds niet om het Schmidt-voetbal negentig minuten lang vol te houden – ook nu vloeiden de krachten weg in de slotfase – maar PSV komt steeds dichter in de buurt.

Tóch drie smetjes
Eerst viel Noni Madueke weg, vervolgens haakte Denzel Dumfries af en in de slotfase moest ook Eran Zahavi – nota bene in het veld gekomen voor Madueke – naar de kant. Net nu de ziekenboeg weer wat leeg begon te stromen, krijgt de medische staf er drie bespreekgevallen bij. Zondag wacht de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen: Schmidt kan het zich toch niet permitteren om wéér acht nieuwe namen op te stellen...

Europese overwintering in eigen hand (3)
Wat heet: PSV kreeg een beetje hulp van Omonia Nicosia, kan zonder zorgen de laatste speelronde in en haalt voor het eerst sinds 2015/2016 de knock-outfase van een Europees toernooi. Toen werd er na penalty's verloren van Atlético Madrid – later dat seizoen Champions League-finalist – in de tussenliggende jaren ging het mis tegen clubs als FK Rostov, NK Osijek en LAKS Linz. Die PSV-niet helemaal waardige reeks is in elk geval doorbroken.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)