De tegenstanders van Oranje: talentvol Turkije en twee Noorse supersterren

De tegenstanders van Oranje: talentvol Turkije en twee Noorse supersterren

07-12-2020 20:20 Laatste update: 20:25
18

Oranje weet waar het aan toe is. De WK-kwalificatiepoule die het Nederlands elftal moet zien te overleven is gevormd en Oranje zal spelen tegen Turkije, Noorwegen, Montenegro, Letland en Gibraltar. VoetbalPrimeur stelt de landen alvast aan je voor.

TURKIJE
Bondscoach: Senol Günes
FIFA-ranking: 32
Stadion: verschillende
Bijnaam: De Maansterren

Wedden

Meer odds

Sterspeler
De Turken zijn de laatste jaren, net als Oranje, bezig met het inpassen van een nieuwe lichting. Merih Demiral, ploeggenoot van Matthijs de Ligt bij Juventus, en Hakan Calhanoglu van AC Milan zijn de spelers waarvan in Turkije verwacht wordt dat ze het jonge team bij de hand kunnen nemen. Ook Cengiz Ünder (Leicester City) en Ozan Kabak (Schalke 04) zijn talentvolle jongens om in de gaten te houden.

Prestaties laatste jaren
Op het EK van komende zomer zijn De Maansterren ook van de partij. Ze werden tweede in groep H achter Frankrijk, maar slaagden er wel in om in twee wedstrijden tegen de regerend wereldkampioen niet te verliezen. In Konya werden Les Bleus met 2-0 verslagen, waarna er in Parijs met 1-1 gelijkgespeeld werd. De enige nederlaag in de groep was tegen IJsland, maar dat land werd op ruime afstand derde.

Laatste opstelling (Hongarije – Turkije, 18/11/2020, 2-0)
Günok; Sangare, Kabak, Demiral, Erkin; Tufan (71. Özcan), Tekdemir (88. Ayhan), Kahveci (55. Yazici), Calhanoglu; Karaman, Tosun (71. Türüç).

Historie tegen Oranje
In totaal speelde het Nederlands elftal twaalf keer tegen de Turken. Vijf van die wedstrijden werden gewonnen, terwijl vier duels in een gelijkspel eindigden en Turkije er drie keer met de zege vandoor ging. De laatste wedstrijd tegen deze tegenstander was er één om snel te vergeten: in september 2015 werd er In Bursa met 3-0 verloren, waardoor kwalificatie voor het EK van 2016 definitief uit zicht raakte voor het elftal van toenmalig bondscoach Danny Blind.

NOORWEGEN
Bondscoach: Lars Lagerbäck
FIFA-ranking: 44
Stadion: Ulleval
Bijnaam: De Leeuwen

Sterspeler
Het wordt voor Oranje oppassen voor twee spelers in het bijzonder: Erling Braut Haaland en Martin Ödegaard. De doelpuntenmachine van Borussia Dortmund verpulvert momenteel alle records in de Bundesliga en in de Champions League, terwijl de spelmaker die we nog kennen van Vitesse en sc Heerenveen furore maakt bij Real Madrid. Als het Nederlands elftal deze twee sterren in toom weet te houden, is er wat mogelijk.

Prestaties laatste jaren
Ondanks de aanwezigheid van Haaland en Ödegaard slaagden de Noren er niet in om het EK te bereiken. Spanje en Zweden wisten de eerste twee plaatsen in groep F voor zich op te eisen, waardoor Noorwegen veroordeeld werd tot het spelen van play-offs. Daarin verloren ze in een knotsgekke wedstrijd in Oslo van Servië. Het laatste grote toernooi dat de Noren speelden was het EK van 2000 in België en Nederland.  

Laatste opstelling (Oostenrijk - Noorwegen, 18/11/2020, 1-1)
Bratveit; Ryerson (81. Granli), Hanche-Olsen, Gabrielsen, Skjelvik; Zahid (81. Askildsen), Tronstad, Ulvestad, Daehli (67. Thorstvedt); Larsen (86. Evjen), Berisha (86. Vindheim).

Historie tegen Oranje
Twintig keer eerder stonden Nederland en Noorwegen tegenover elkaar. De laatste keer is echter al een tijdje geleden: op 10 juni 2009 zegevierde het Oranje van Bert van Marwijk in het kader van de WK-kwalificatie met 2-0 in De Kuip. Driekwart jaar eerder werd er in Oslo nipt met 1-0 gewonnen. In totaal versloegen ‘we’ de Noren in negen onderlinge wedstrijden, werd het zes keer gelijk en zegevierden de Scandinaviërs vijf keer.

MONTENEGRO
Bondscoach: Faruk Hadzibegic
FIFA-ranking: 63
Stadion: Pod Goricom (17.000 plaatsen)
Bijnaam: De Moedige Valken

Sterspeler
De beste speler aan de zijde van Montenegro is zonder twijfel Stefan Savic. De spijkerharde verdediger staat wekelijks in de basis bij Atlético Madrid en is daar één van de sterkhouders in de voetbalmachine van trainer Diego Simeone. Stevan Jovetic van AS Monaco en Adam Marusic van SS Lazio zijn ook spelers die ervaring hebben op het internationale podium.

Prestaties laatste jaren
De Montenegrijnen nemen pas sinds 2007 deel aan wedstrijden onder de vlag van de FIFA en kwalificeerden zich in die periode nog niet voor een eindtoernooi. De laatste serie eindigde in een deceptie voor De Moedige Valken, want in een groep met Engeland, Tsjechië, Kosovo en Bulgarije eindigden ze als laatste en werd er niet gewonnen. In de Nations League was Montenegro wel succesvol: op het derde niveau wisten ze hun poule te winnen.

Laatste opstelling (Montenegro – Cyprus, 17/11/2020, 4-0)
Mijatovic; Vukcevic, Vujacic, Simic, Marusic; Boljevic (71. Jovovic), Scekic (71. Radunovic), Bakic (61. Kosovic), Haksabanovic; Mugosa (71. Islamovic), Jovetic (61. Savicevic).

Historie tegen Oranje
Het Nederlands elftal speelde nog nooit een voetbalwedstrijd tegen Montenegro. Wel werd er een keer tegen Servië en Montenegro gespeeld toen dat officieel nog één land was. Op het WK van 2006 won de formatie van toenmalig bondscoach Marco van Basten in de groepsfase met 1-0 door een goal van Arjen Robben.

LETLAND
Bondscoach: Dainis Kazakevics
FIFA-ranking: 136
Stadion: Daugava Stadion
Bijnaam: Rood-wit-rood

Sterspeler
De gloriejaren van de Letten, die in 2004 nog het EK haalden en daar tegen Oranje speelden, zijn al een tijdje voorbij. Roberts Uldrikis, centrumspits van FC Sion, is op papier de speler die de meeste waarde vertegenwoordiger in de selectie van Letland. Andrejs Ciganiks is dan weer een naam die ons in Nederland bekend voorkomt. De linksback speelde tussen juli 2018 en juni 2019 voor SC Cambuur in de Eerste Divisie.

Prestaties laatste jaren
Na dat daverende succes met het bereiken van het EK in 2004 kwamen de Letten niet meer op een eindtoernooi. Het lukte ze zelfs niet meer om er überhaupt in de buurt te komen en de afgelopen EK-kwalificatie toont aan dat ze nu tot de categorie ‘voetbaldreumes’ gerekend mogen worden. Met drie schamele puntjes eindigden ze onderaan groep G. Er werd één keer gewonnen: op de allerlaatste speeldag werd het al geplaatste Oostenrijk met 1-0 geklopt.

Laatste opstelling (Andorra – Letland, 17/11/2020, 0-5)
Ozols; Savalnieks, Cernomordijs, Dubra, Jurkovskis; Kamess (74. Ontuzans), Zjuzins (54. Saveljevs), Karklins, Ciganiks (82. Davis Ikauniks); Janis Ikaunieks (75. Kigurs), Gutkovskis (75. Krollis).

Historie tegen Oranje
De Letten waren in de afgelopen jaren drie keer tegenstander van Oranje. Op het al eerder gememoreerde EK van 2004 won de ploeg van toenmalig bondscoach Dick Advocaat met 3-0, waarna door het resultaat bij Tsjechië tegen Duitsland toch nog de volgende ronde werd bereikt. In de kwalificatieserie voor het EK van 2016 werd er thuis een 6-0 overwinning neergezet, waarna de uitwedstrijd in Riga ook tot een driepunter leidde: 0-2.

GIBRALTAR
Bondscoach: Julio Ribas
FIFA-ranking: 195
Stadion: Victoriastadion
Bijnaam: Team 54

Sterspeler
De voetballers uit Gibraltar zijn allemaal semiprofs en verdienen hun geld niet alleen met de sport. Maar negen spelers in de selectie vertegenwoordigen transferwaarde en daarvan is Scott Wiseman, rechtsback van Lincoln Red Imps, degene die er bovenuit steekt. Op dit moment is de 39-jarige Lee Casciaro topscorer aller tijden voor het Gibraltarese elftal. Hij maakte drie doelpunten voor het dwergstaatje.

Prestaties laatste jaren
Net als Montenegro speelt ook Gibraltar nog niet lang officiële wedstrijden. In 2013 werden ze officieel toegevoegd als lid van de UEFA en drie jaar later ging ook de FIFA overstag. Tot dusver hebben de semiprofs van ‘De Rots’ zes wedstrijden in hun bestaan gewonnen, speelden ze vijf keer gelijk en werd er 41 keer verloren. Vooral de Nations League-overwinning op Armenië in oktober 2018 springt in het oog.

Laatste opstelling (Gibraltar – Liechtenstein, 17/11/2020, 1-1)
Coleing; Olivero, Mouelhi, Wiseman, Chipolina, Sergeant; Hassan (70. Jolley), Annesley, Ronan (88. Barnett), Walker; Barr (90. Styche).

Historie tegen Oranje
Nederland speelde nog nooit tegen Gibraltar, maar Jong Oranje trof de leeftijdsgenoten uit Zuid-Europa wel al twee keer. In november 2019 ging de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi op bezoek in het Victoriastadion en wonnen ze met 0-6, waarna de terugwedstrijd op 8 oktober van dit jaar in De Koel in Venlo werd gespeeld. Ook in dat duel was Jong Oranje oppermachtig: 5-0.