Van Bommel: 'Ik zei tegen De Jong en Sneijder: laten we de achterstand verdedigen'

Van Bommel: 'Ik zei tegen De Jong en Sneijder: laten we de achterstand verdedigen'

08-12-2020 20:41
29

Mark van Bommel zal de WK-wedstrijd tegen Brazilië in 2010 nooit vergeten. Oranje werd in de eerste helft weggespeeld door de Seleçao, maar wist een 0-1 achterstand alsnog om te buigen in een 2-1 overwinning.

Nederland toonde aanvankelijk ontzag, vertelt Van Bommel in de BILD-podcast Phrasenmäher. "We waren gewoon slecht. En we hadden geluk dat onze keeper – Maarten Stekelenburg, nu tweede doelman bij Ajax – ons daar op de been hield. Het klinkt een beetje komisch, maar na 35 minuten zei ik tegen Nigel de Jong en Wesley Sneijder: luister, we moeten nu die achterstand verdedigen. Zij vroegen: wat zeg jij nou?"

Van Bommel wilde echter koste wat kost voorkomen dat Brazilië nog vóór rust op 2-0 zou komen, zodat Nederland tijdens de rust orde op zaken kon stellen. "Negentig minuten lang uitstekend spelen, dat houdt bijna geen enkel team vol. De tegenstander zo onder druk zetten dat hij bijna geen kans krijgt: dat heeft Bayern München laatst gedaan tegen FC Barcelona, met die 8-2. Maar als de marge zo krap is, kan het nooit zo zijn dat de tegenstander negentig minuten lang top is. En dat was ook zo. We hebben gezegd: alles of niets. En tactisch wat dingen omgezet. En alles klopte ook."

Oranje kwam met een gelukje op gelijke hoogte, waarna uitgerekend Wesley Sneijder de winnende treffer binnenkopte. "Hij moest eigenlijk helemaal niet in het strafschopgebied staan. Maar hij stond er wel en daardoor stond hij vrij", aldus Van Bommel, die als PSV-trainer ooit op die bewuste wedstrijd terug is gekomen. "We speelden toen heel slecht in de eerste helft, maar hebben toen na rust de zaken omgedraaid en alsnog gewonnen. Ik heb tijdens de rust dit verhaal verteld."