D-Day voor Ajax en Atalanta: 'Ajax-defensie niet zo goed, vooral Schuurs niet'

D-Day voor Ajax en Atalanta: 'Ajax-defensie niet zo goed, vooral Schuurs niet'

09-12-2020 12:15 Laatste update: 12:15
67

Het is D-Day voor Ajax: de ploeg van Erik ten Hag moet woensdagavond Atalanta Bergamo verslaan om te overwinteren in de Champions League. VoetbalPrimeur warmt op met Matteo Spini, clubwatcher van L'Eco di Bergamo.

Ajax staat met Atalanta-thuis op de laatste speeldag van de Champions League-groepsfase voor dezelfde klus als vorig seizoen, toen Valencia verslagen moest worden. De Spanjaarden besloten zich in te graven en wonnen met 0-1 in Amsterdam. Tegen Atalanta moet - en gaat - het helemaal anders, verwacht Spini.

"Atalanta dat verdedigt? Ik dacht het niet", lacht hij. "Atalanta kán niet verdedigen. De speelstijl is heel aanvallend: als Atalanta probeert te verdedigen, gaat het altijd mis. Dus ik verwacht dat ze echt voor de overwinning gaan spelen, ook al is een gelijkspel genoeg."

Atalanta niet in grootse vorm
Dat Ajax met Atalanta een tegenstander treft die er niet lekker in zit, biedt hoop. Van de laatste elf wedstrijden won La Dea er slechts drie. Bovendien hapert de doelpuntenmachine. "Ze zijn niet in vorm", beaamt Spini. "Het 'geheim' van Atalanta is rennen, rennen en nog eens rennen, maar ze zijn moe. Atalanta is op dit moment geen bijzondere ploeg, en ze kampen met een aantal blessures. Normaal gesproken heeft Atalanta daar altijd geluk mee, maar nu niet. Ze hebben echt een ommezwaai nodig."

En dan was er afgelopen week ook nog een relletje rond Alejandro Gomez. De Argentijnse sterspeler werd in de laatste Champions League-wedstrijd tegen FC Midtjylland (1-1) na één helft gewisseld. "Ja, er was ruzie. Papu weigerde naar de aanwijzingen van Gasperini te luisteren. Er is wat onrust, maar die vermeende spanningen zijn niet bevestigd. Het gaat niet zo goed met Atalanta en dan is het geen bijzondere ploeg."

Italiaanse tip voor Ten Hag
Toch heerst er optimisme in Bergamo en omstreken. Spini schat de kansen op 60-40 in het voordeel van Atalanta. "Twee van de drie mogelijke resultaten zijn natuurlijk voldoende. Maar als Atalanta verliest, is het officieel crisis. Dit is echt een sleutelwedstrijd."

"Atalanta heeft spelers die op elk moment het verschil kunnen maken, zie Duvan Zapata in de eerste ontmoeting. En ze hebben meestal geluk. Een voorbeeld is de afgelasting van afgelopen weekend (tegen Udinese, red.). Dat had echt vermoeiend kunnen worden, maar nu hebben ze zeven dagen rust gehad."

Een extra reden voor een Atalanta-zege, volgens Spini: de verdediging van Ajax. "Daar ben ik niet van onder de indruk geraakt. Ik denk dat Ten Hag een extra middenvelder moet opstellen. Bijvoorbeeld vier verdedigers plus Daley Blind, zodat de aanvallende middenvelder van Atalanta afgestopt wordt. Ik vind de verdediging gewoon niet zo goed, vooral Perr Schuurs niet."

Dusan Tadic maakte wél indruk. "Ik denk dat hij het nummer één gevaar is. En ik ben ook te spreken over Ryan Gravenberch, Antony en Noussair Mazraoui." Al met al denkt Spini dat het woensdagavond in de Johan Cruijff Arena beide kanten op kan. "Als Atalanta weer het oude Atalanta wordt, gaan ze winnen. Als Atalanta het Atalanta is van de laatste weken, dan gaat Ajax door."

Vermoedelijke opstellingen
Ajax: Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico; Klaassen, Gravenberch, Labyad; Antony, Tadic, Promes.
Atalanta: Gollini; Toloi, Romero, Djimsiti; Hateboer, De Roon, Freuler, Gosens; Pessina, Gomez, Zapata.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)