Spelersrapport Ajax: twee spelers staan symbool voor Champions League-eliminatie

09-12-2020 20:54 Laatste update: 22:23
248

Twee keer gewonnen, één keer keer gelijk en drie keer verloren: Ajax speelt door de 0-1 tegen Atalanta Bergamo na de winterstop in de Europa League. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een frustrerende avond in de Johan Cruijff Arena.

Andre Onana - 6: keek in de beginfase een afzwaaier van Marten de Roon naast en had vervolgens lange tijd niets te doen. Aan de winnende goal, waarbij Onana in niemandsland stond, kon de doelman weinig doen.

Noussair Mazraoui - 6: begon weifelend door tussen minuut 20 en 30 een handvol ballen achter elkaar te verspelen, maar wist zich te herstellen. Bij gebrek aan een directe tegenstander had hij aanvallend wat meer kunnen doen.

Perr Schuurs - 6: werd in Bergamo nog op waarde geklopt door Zapata, die twee keer scoorde, maar Schuurs liet zien dat hij heeft bijgeleerd. Verdedigend was er weinig op aan te merken.

Lisandro Martínez - 6,5: door de ziekte van Blind moest Martínez aantreden tegen Atalanta. Dat ging hem goed af: de Argentijn won vrijwel alle duels, maar kon in de opbouw Blind niet doen vergeten.

Nicolás Tagliafico - 6: pakte zijn traditionele gele kaart in de Champions League door op de voet van Hans Hateboer te gaan staan. In de eerste helft buffelde de Tagliafico - na een duw van diezelfde Hateboer - zijn ploeggenoot Brian Brobbey onderuit. Na dik een uur gewisseld.

Davy Klaassen - 5: kreeg dé kans van de wedstrijd, maar faalde oog-in-oog met doelman Gollini. Het was een dure misser: Ajax speelt volgend jaar in de Europa League en loopt alleen vanavond al twaalf miljoen euro mis.

Ryan Gravenberch - 5,5: liep op eieren na een vroege gele kaart en moest tien minuten voor tijd inrukken toen de kleine Alejandro Gomez tegen de arm van de achttienjarige Ajacied aanliep. Ontzettend zuur.

Zakaria Labyad - 4: het is een repeterend verhaal. Labyad is een prima Eredivisie-voetballer, maar op het Champions League-toneel komt hij tekort. Kleurloos, niet in beweging en na een uur gewisseld.

Antony - 6: wat zal Antony zich veel hebben voorgesteld van zijn eerste Champions League-campagne met Ajax. Hij scoorde weliswaar in Denemarken, maar kon eigenlijk nooit zijn stempel drukken. Ook vanavond lukte het niet, al kwam het meeste gevaar van zijn kant.

Brian Brobbey - 7: speelde slechts een helft door een botsing met Tagliafico, maar was bij zijn basisdebuut de beste Ajacied. Brobbey was balvast en kreeg diep in blessuretijd een goede kans, maar wist de voorzet van Antony niet naar een hoek te sturen.

Dusan Tadic - 5: de ideeën moesten van Tadic komen, maar ook de Servische captain had niet zijn avond. Tijdens de wedstrijd zullen veel supporters hebben verlangd naar de Tadic van het seizoen 2018/2019.

Invallers
Quincy Promes - 4,5: viel bij de start van de tweede helft in voor Brobbey. Een succes was dat niet: Promes speelde als een natte krant en werd als noodgreep maar op de linksbackpositie gezet door Ten Hag. Wat is er met hem aan de hand?

Klaas Jan Huntelaar - 6: viel na 63 minuten in voor Tagliafico. Dacht een penalty te versieren, maar de scheidsrechter en VAR zagen er niets in. Verder kon de routinier het verschil niet maken.

Jurgen Ekkelenkamp - 6: viel na 63 minuten in voor Labyad. Was als tussenstation betrokken bij dé kans van de wedstrijd, maar Klaassen profiteerde niet van Ekkelenkamps werk.

Jurriën Timber - x: mocht na 90 minuten zijn Champions League-debuut maken, maar speelde te kort voor een beoordeling.