Zes conclusies: Ajax geen Champions League-elite, miljoenen gaan in rook op

Zes conclusies: Ajax geen Champions League-elite, miljoenen gaan in rook op

09-12-2020 21:45 Laatste update: 21:47
103

In een wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende, trok Atalanta Bergamo aan het langste eind. En dus speelt na de jaarwisseling in de Europa League. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Europa League-voetbal
Dacht Ajax dat het vuurwerkverbod ook voor hen geldt? De missie was duidelijk: winnen van Atalanta, en niets anders. Maar de krachteloze ploeg van Erik ten Hag kon geen moment een vuist maken. Davy Klaassen had de 1-0 op zijn schoen, maar faalde alleen voor de keeper. Gezien het spel hoort Ajax op dit moment thuis in de Europa League.

Niet te missen déjà vu
Ajax stond voor dezelfde klus als vorig seizoen, toen Valencia verslagen moest worden. De Spanjaarden besloten zich in te graven en wonnen met 0-1 in Amsterdam. De parallellen met een jaar geleden zijn niet te missen: weer ging het in de generale mis (toen Willem II, nu FC Twente), weer kon Ajax geen vuist maken en weer verloren de Amsterdammers met het kleinste verschil.

Complimenten voor Brobbey
Aan Brian Brobbey lag het niet. De achttienjarige basisdebutant werkte zich een slag in de rondte en was vaak aanspeelbaar, totdat het lichtje uitging na een botsing met ploeggenoot Nicolás Tagliafico en hij na rust niet meer terugkwam. Dat Brobbey na het afhaken van Lassina Traoré de voorkeur kreeg boven Quincy Promes, zegt veel over de dramatische vorm van laatstgenoemde.

Pech met blessures
De zwakke prestatie van Ajax kan niet los worden gezien van de personele problemen in Amsterdam. Naast de langdurig geblesseerde Mohammed Kudus kon Daley Blind op het laatste moment niet meedoen. Ondanks alle kritiek is het zo klaar als een klontje: zonder de routinier levert Ajax veel kwaliteit in. En dan was David Neres ook nog eens niet fit genoeg om in actie te komen.

Miljoenen gaan in rook op
Het was de wedstrijd van twaalf miljoen: niet alleen het sportieve aspect, ook uit financieel oogpunt woog het Champions League-duel met Atalanta zwaar. Een overwinning had de club 2,7 miljoen euro opgeleverd en plaatsing voor de achtste finales had voor nog eens 9,5 miljoen gezorgd. Een flink geldbedrag dat als geroepen was gekomen in een coronajaar, maar het gaat allemaal in rook op.

Als, als, als
Waar ging het mis voor Ajax, dit Champions League-seizoen? Achteraf had de ploeg van Ten Hag zichzelf veel ruimhartiger moeten belonen in Bergamo en twee keer tegen Liverpool. Wat als Klaas Jan Huntelaar vorige week wél de late gelijkmaker binnen had gekopt op Anfield? Maar: als, als, als... Ajax behoort nu voor het tweede seizoen op rij niet tot de Europese elite. 

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)