Het verhaal van 'toptrainer' Slot: 'Ik dacht wel eens dat hij gek was geworden'

Het verhaal van 'toptrainer' Slot: 'Ik dacht wel eens dat hij gek was geworden'

Gepubliceerd: dinsdag 15 december 2020 om 12:00di 15-12-2020 om 12:00

Arne Slot volgt Dick Advocaat na dit seizoen op bij Feyenoord. De 42-jarige trainer uit Bergentheim maakte indruk bij AZ, maar begon zijn trainersloopbaan bij SC Cambuur. VoetbalPrimeur praat met Sipke Hulshoff, Robbert Schilder en Etiënne Reijnen over de 'toptrainer in wording'. Zij werkten bij Cambuur samen met Slot.

Slot werd in 2014 benoemd tot assistent-trainer bij Cambuur, waar hij Schilder trof. De oud-speler van onder meer Ajax, Heracles Almelo, NAC Breda en FC Twente haalt positieve herinneringen naar boven. "Ik heb best een hoop trainers gehad, maar ik denk dat hij wel een van de betere is. Arne was een beginnende trainer, maar je kon aan alles zien dat hij eigenlijk alles had om een hele goede trainer te worden", zegt Schilder tegen VoetbalPrimeur.

Slot en Hulshoff hadden samen de leiding over Cambuur. "Slot gelooft heel erg in z'n eigen manier van denken, is intelligent en kan het ook nog eens goed verwoorden", zegt Schilder. "Hij is ook heel voetbalminded en denkt volgens mij de hele dag aan voetbal. Ik denk dat dat wel een voorwaarde is om een goede trainer te worden, want die kunnen de hele dag over voetbal praten."

Al snel had Schilder door dat Slot niet zomaar een assistent-trainer was die enkel de pionnen neerzet en hesjes uitdeelt op de training. De linksback, nu actief bij amateurclub AFC, had toen al door dat hij bestemd was voor de top. "Daar was ik echt van overtuigd. Ik dacht op de training wel eens dat hij gek was geworden met wat hij nu weer had bedacht. Dan kwam er weer een oefening en regel bij. Hij zei dan: geloof me, uiteindelijk zul je zien dat het goedkomt. Als we dit blijven doen, winnen we over een paar weken alles met 4 à 5-0. En dat gebeurde dan uiteindelijk ook."

"Hij heeft mij daarin echt overtuigd, want soms dacht ik: wat verzint-ie nou weer? Doe het nou maar gewoon, zei hij dan. En het werkte ook. Als je dat een paar keer meemaakt, raak je daar wel van onder de indruk. Ik heb ook trainers gehad die maar wat zeiden. Sinds ik met Slot heb gewerkt, kijk ik ook anders naar voetbal."

Vooral de combinatie Slot/Hulshoff werkte volgens Schilder goed. "Ze dachten allebei precies hetzelfde over voetbal. Arne kon ook heel goed een wedstrijdbespreking doen, dat deed hij dan met een bepaalde overtuiging. Er zijn trainers die het goed kunnen uitleggen voor een groep, maar minder goed op het veld. Er zijn er maar weinig die het allemaal hebben."

Halverwege het seizoen 2016/2017 werd bekend dat Slot het jaar daarop assistent zou worden bij AZ, maar in tegenstelling tot nu maakte hij het seizoen wél af. Schilder baalde van zijn vertrek. "Ik hoopte heel erg dat hij zou blijven en we met Hulshoff en Arne door konden gaan. Ik denk ook dat AZ van hem uiteindelijk een hoofdtrainer wilde maken. Er zijn heel weinig trainers die écht het verschil kunnen maken, maar ik denk dat Slot dat juist wel kan. Feyenoord doet gewoon hele goede zaken."

'Zijn carrière is een sprookje'
Ook voor Reijnen is Slot geen onbekende. Hij speelde zelfs nog met hem samen bij PEC Zwolle en maakte hem daarna mee als assistent bij Cambuur. Het voetbalgekke zat er ook als speler al in bij Slot. "Hij had het altijd over voetbal. Arne is in de omgang gewoon een hele fijne vent. Je krijgt dan vaak de vraag: zag je toen al dat het een goede trainer zou worden? Maar negen van de tien zullen dat beamen. Je ziet nu dat hij als trainer doet wat hij vroeger al als speler deed, hij laat iedereen in z'n kracht komen. Arne kan heel goed onderbouwen waarom iets niet goed loopt en zag meteen waar het probleem lag. Dat doet hij nu nog steeds."

Reijnen prijst Slot vooral om zijn manier van communiceren. Hij sprong zelden uit zijn vel. "Hij was altijd heel duidelijk zonder te schreeuwen, al kon hij ook wel kwaad worden hoor. Ik denk dat er daarom veel spelers zo positief zijn, ook de spelers die niet altijd spelen. Hij is duidelijk in waar het aan schort en benoemt ook wat goed is. Dat is een hele fijne eigenschap van hem. Ik zei wel eens tegen mijn vrouw: die zien we ooit terug als hoofdtrainer."


(Reijnen rechts op de foto, Slot is links in beeld)

"Zijn carrière tot nu toe is eigenlijk een sprookje", zegt de inmiddels gestopte Reijnen. "Als je me vraagt of ik heel verrast ben, nee, niet echt. Hij had echt de drive om er te komen, hij deed er alles aan en ging er eindeloos in door. Als ik 's avonds op de bank zat, stuurde hij mij wel eens beelden van topwedstrijden: kijk eens naar deze speler, hoe hij aansluit en in welk tempo. Hij wilde dat dan vertalen naar zijn eigen ploeg. Hoe kan ik jongens helpen? Dat is Arne ten voeten uit."

Slot is nu officieel de nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord. Reijnen is niet verrast. "Ik heb zelden een speler negatief over Arne gehoord. Dat is zijn verdienste, hij heeft het niet behaald met slijmen of lief zijn voor bepaalde jongens. Het is best wat om spelers voor je te krijgen die graag met je werken. Dan kun je al veel bereiken. De Stengsen en de Boadu's... Als je dat ook bij Feyenoord voor elkaar krijgt, kom je al een heel eind. Het verbaast me niet dat hij bij een topclub terecht komt."

Hulshoff en Slot namen het in 2016 over toen Rob Maas door Cambuur ontslagen werd. "Het is belangrijk dat je elkaar goed ligt qua persoonlijkheid, maar we hadden ook dezelfde voetbalvisie", zegt Hulshoff, tegenwoordig assistent van Wim Jonk bij FC Volendam. "Arne is een sociaal intelligente man die goed aanvoelt wat er intern en extern leeft. Dat is een kwaliteit die je moet beheersen als je die positie hebt. Je moet ook al je concrete ideeën vertalen naar concrete oefeningen en dat weer terugzien in de wedstrijden, dat is de kwaliteit van een trainer."

Het is ook voor Hulshoff geen verrassing dat Slot nu terecht komt bij een topclub. Hulshoff zag zijn potentie bij Cambuur al. "Je merkte het aan alles. Het is z'n intelligentie, z'n manier van denken, hij is eerlijk en oprecht richting spelers. Dat is een heel belangrijke eigenschap van een trainer. Hij heeft een heel duidelijke visie die hij ook goed kan vertalen richting het veld. Bij Arne zag je meteen al dat het een toptrainer in wording was. Als hij naar Feyenoord gaat, zou ik het een hele logische keuze vinden. Ik denk dat Frank Arnesen goed z'n huiswerk heeft gedaan."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Slot en Feyenoord: een goede match?

Ja
56%
Nee
44%
(4746 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws