Drie Oranje-internationals tussen 55 kandidaten voor Wereldelftal van het Jaar

Drie Oranje-internationals tussen 55 kandidaten voor Wereldelftal van het Jaar

10-12-2020 17:14
13

Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong maken kans op een plekje in het Wereldelftal van het Jaar, dat de FIFA en spelersvakbond FIFPRO jaarlijks samenstellen. De lijst met 55 spelers wordt gedomineerd door Bayern München: liefst elf spelers van de Champions League-winnaar zijn genomineerd.

Oranje-internationals Van Dijk, De Ligt en De Jong veroverden vorig jaar al een plekje in het wereldteam na een ijzersterk seizoen 2018/2019 met respectievelijk Liverpool en Ajax. Van Dijk won met The Reds de Champions League, terwijl de huidig verdediger van Juventus en middenvelder van FC Barcelona met de Amsterdammers tot de halve finale van het miljardenbal reikten.

Bayern is dit jaar de 'hofleverancier'. Der Rekordmeister won de Bundesliga, de DFB Pokal en de Champions League. Doelman Manuel Neuer, verdedigers David Alaba, Jérôme Boateng en Alphonso Davies, middenvelders Thiago Alcántara (nu Liverpool), Philippe Coutinho (nu Barcelona), Leon Goretzka, Joshua Kimmich en Thomas Müller en aanvallers Serge Gnabry en Robert Lewandowski zijn in de race.

Geijkte namen als Cristiano Ronaldo en Lionel Messi staan ook op de lijst. De Portugees is de enige speler die steeds werd genomineerd sinds het eerste wereldelftal in 2005. Ook Messi (vijftiende nominatie), Sergio Ramos (veertiende) en Dani Alves (veertiende) zijn vertrouwde gezichten. 

Elf spelers 'debuteren', zo meldt de FIFA. Gianluigi Donnaruma, Hugo Lloris, Toby Alderweireld, Alphonso Davies, Dele Alli, Bruno Fernandes, Leon Goretzka, Jordan Henderson, Pierre-Emerick Aubameyang, Serge Gnabry en 'Golden Boy' Erling Haaland zijn voor het eerst genomineerd. Bekijk hier de 55 genomineerden.