AZ is 'Van Marwijk-situatie' voor: 'Zorgde voor heel andere sfeer bij Feyenoord'

AZ is 'Van Marwijk-situatie' voor: 'Zorgde voor heel andere sfeer bij Feyenoord'

12-12-2020 08:15
48

Tim de Cler en Barry Opdam merken dat er veel irritatie in de ploeg zit bij AZ. De clubiconen stellen dat er 'wat aan de hand is' in Alkmaar na het plotselinge ontslag van trainer Arne Slot.

"Ik vond het niet per se onverstandig dat AZ besloot om te breken met Slot", zegt De Cler in het Algemeen Dagblad. Hij ziet overeenkomsten met zijn tijd bij Feyenoord, waar Bert van Marwijk destijds al vroeg bekendmaakte naar Oranje te zullen vertrekken. "Dat zorgde voor een volledig andere sfeer in de selectie. Wisselspelers gingen zich anders gedragen en de prestaties werden er ook niet beter op. Die situatie ben je nu voor geweest, maar gezien de resultaten in de laatste twee wedstrijden kan je je afvragen of die beslissing niet over deze belangrijke wedstrijd heen getild had kunnen worden."

De Cler benadrukt dat AZ nog altijd een warme club is. "En een topclub, maar wel één met minder potentie dan Feyenoord in de brede zin van het woord", voegt Opdam toe. "Dus of het nou verstandig is om nou zo hard te roepen dat je een echte topclub bent en ook van de zomer zo je te tanden te laten zien in die KNVB-beslissing om Ajax naar de Champions League te sturen, is de vraag. Het brengt wel weer druk met zich mee, en die komt ook bij de jonge spelers terecht."

De voormalig verdediger ziet een zorgwekkende trend. "Ze krijgen wel heel veel rode kaarten en daarna verliezen ze doorgaans de wedstrijd. Zal het de druk zijn van de te hoge verwachtingen? Vorig seizoen was het nog hosanna, dit seizoen gaat er veel mis. Ik denk dat wel dat het er echt mee te maken heeft."