PSV gaat na twee beauty's wéér bibberend de slotfase in, maar wint en pakt plek 2

13-12-2020 18:38
185

PSV heeft zich zondag verzekerd van de tweede plek in de Eredivisie, dankzij een 2-1 zege op FC Utrecht. De Eindhovenaren kwamen dankzij twee schitterende goals op een ogenschijnlijk comfortabele voorsprong, moest in de slotfase toch nog op zijn tellen passen, maar sleepte de punten alsnog binnen.

PSV had zich donderdag verzekerd van poulewinst in de Europa League, maar moest op de late zondagmiddag even op gang komen. Gyrano Kerk leverde het eerste waarschuwingsschot namens FC Utrecht, maar zijn openingstreffer werd afgekeurd wegens buitenspel.

Tussen minuut 30 en minuut 37 liep PSV echter plotseling uit naar 2-0, dankzij prachtige treffers van Donyell Malen en Mohamed Ihattaren. Malen tikte – achter het standbeen langs – bij de eerste paal een voorzet van Mario Götze binnen, Ihattaren krulde de bal even later in de verre bovenhoek en maakte zijn eerste competitiegoal in bijna één jaar tijd.

Na rust leek er aanvankelijk weinig aan de hand voor PSV: Philipp Max rook aan de 3-0, maar zijn fraaie vrije trap ging over via de lat. Trainer Roger Schmidt besloot Götze en Ihattaren in de loop van de tweede helft naar de kant te halen en in de slotfase werd het tóch weer spannend. FC Utrecht rook zijn kans en Mimoun Mahi en Kerk testten doelman Yvon Mvogo. Twintig minuten voor tijd viel de aansluitingstreffer. PSV wist de bal niet uit de eigen zestien te krijgen en Mahi passeerde Mvogo.

De wedstrijd was opeens weer een wedstrijd en PSV ging – niet voor het eerst dit seizoen – een moeizame slotfase tegemoet. Mahi leek de gelijkmaker op zijn schoen te hebben, maar zag een voorzet van Moussa Sylla net aan zich voorbijgaan. Debutant Yorbe Vertessen verzuimde bij een uitval om de wedstrijd in het slot te gooien, waardoor het tot de laatste minuut spannend bleef. Sander van de Streek kreeg nog één grote kans, maar Pablo Rosario wierp zich voor de bal. PSV kwam met de schrik vrij, sprong over Feyenoord en Vitesse heen en staat nu tweede in de Eredivisie, op drie punten van Ajax.