AZ sluit de rijen na Europa League-debacle en blijft overeind in Enschede

13-12-2020 21:52 Laatste update: 21:55
130

AZ heeft zijn schlemielige Europa League-uitschakeling goed verteerd. De ploeg van interim-trainer Pascal Jansen reisde drie dagen na het debacle van Rijeka af naar Enschede, troffen een gelijkwaardige tegenstander, maar wonnen uiteindelijk van FC Twente.

Jansen moest zijn ploeg noodgedwongen op meerdere posities wijzigen: de geschorste Bruno Martins Indi – die bovendien een blessure had opgelopen – en Fredrik Midtsjö werden vervangen door Timo Letschert en basisdebutant Tijjani Reijnders. Verder moest Albert Gudmundsson zijn plekje afstaan aan Zakaria Aboukhlal. FC Twente speelde met dezelfde basisopstelling als in het gewonnen uitduel met AZ.

De Alkmaarders hadden het niet makkelijk in de eerste helft. Queensy Menig – de held van Ajax-FC Twente – tekende voor de eerste wapenfeiten van de wedstrijd, maar schoot eerst net naast en trof vervolgens de paal én de lat. Ook Danilo kreeg een prima kans, terwijl Myron Boadu namens AZ aan de openingstreffer rook. Die 0-1 kwam er na een half uur spelen alsnog: Boadu struikelde over Joël Drommel, de bal ging op de stip en Teun Koopmeiners opende vanaf elf meter de score.

AZ drukte in het vervolg van de eerste helft door: Yukinari Sugawara werd gelanceerd door Jesper Karlsson en zorgde met een geplaatste inzet in het dak van het doel voor 0-2. Reijnders had even later ook voor 0-3 kunnen zorgen, maar Drommel hield FC Twente op de been. AZ behield na rust lange tijd de controle, maar FC Twente drong na een tijdje weer aan en kwam terug in de wedstrijd. Calvin Stengs liep Halil Dervisoglu omver en Danny Makkelie kende opnieuw een strafschop toe: Danilo schoot zijn tiende van het seizoen binnen en meldde zich naast Giorgios Giakoumakis en Steven Berghuis aan kop van de topscorersranglijst.

FC Twente rook bloed, AZ kwam in de verdrukking, maar gaf zijn voorsprong ditmaal niet meer uit handen. Vlak voor tijd werd de wedstrijd zelfs beslist na een uitval, waarin Aboukhlal werd neergehaald door Jayden Oosterwolde. Makkelie gaf aanvankelijk geel voor Oosterwolde en wees voor de derde keer naar de stip: op aanraden van de VAR werd de bal echter buiten de zestien neergelegd en werd de gele kaart voor Oosterwolde een rode. Het maakte Koopmeiners weinig uit: de penaltyspecialist liet zien dat hij ook goed vrije trappen kan nemen en tekende met een schitterende krul voor de 1-3 eindstand.