Tegenstander van Ajax: Lille mogelijk zonder sterspeler, Botman is minutenvreter

Tegenstander van Ajax: Lille mogelijk zonder sterspeler, Botman is minutenvreter

18-02-2021 12:30 Laatste update: 12:32
109

Ajax neemt het in de zestiende finales van de Europa League op tegen een oude bekende: het Lille OSC van Sven Botman. De twee clubs troffen elkaar vorig jaar al in de groepsfase van de Champions League. Wat staat Ajax dit keer te wachten? VoetbalPrimeur zet het voor je op een rij.

LILLE OSC
Trainer: Christope Galtier
Positie in competitie: 1e
Grote prijzen: 3x kampioen van Frankrijk, 6x winnaar Coupe de France
Stadion: Stade Pierre-Mauroy
Bijnaam: Les Dogues (de honden)

Sterspeler
Ajax hoeft mogelijk geen rekening te houden met een speler die in bloedvorm is: Yusuf Yacizi. Hij was een tijdje geblesseerd, maar maakte zondag tegen Nantes wel zijn rentree als invaller. Het is nog even afwachten hoe fit hij is voor het Ajax-tweeluik. Yazici was in de groepsfase van de Europa League zes keer trefzeker en maakte onder meer een hattrick tegen AC Milan. Hij werd met zes goals gedeeld topscorer van de groepsfase. In de competitie scoorde hij zeven keer in 21 wedstrijden. 

Verder zijn ook de statistieken van de gelouterde Burak Yilmaz (35) noemenswaardig: negen goals in achttien Ligue 1-duels. De eerder aan Ajax gelinkte topaankoop Jonathan David (gekocht voor 27 miljoen euro) viel in de eerste seizoenshelft nog wat tegen, maar heeft na de winterstop al vier keer gescoord. Hij trof in totaal zeven keer doel.

Het Europese tweeluik levert ook een weerzien met Botman op. De 21-jarige verdediger, die nooit in Ajax 1 speelde, maakte afgelopen zomer de overstap van Amsterdam naar Frankrijk, veroverde meteen een basisplaats, heeft de meeste minuten gemaakt van alle spelers (2160) en wordt nu al gelinkt aan topclubs als Liverpool en AC Milan.

Het elftal van Lille is verder op een aantal plaatsen gewijzigd, maar ten opzichte van vorig seizoen voor een deel intact gebleven. Renato Sanches, de Golden Boy van 2016, is een van de spelers waar Ajax voor op moet passen, Victor Osimhen is weg.



Prestaties dit seizoen
Na 25 wedstrijden is Lille met 55 punten de trotse koploper van de Ligue 1, waardoor Ajax gewaarschuwd is. Al zijn de verschillen minimaal. Paris Saint-Germain heeft één punt minder en staat tweede, Olympique Lyon staat derde met 52 punten.

Lille werd in een Europa League-poule met AC Milan, Sparta Praag en Celtic tweede, met twee punten van Milan. De laatste wedstrijd tegen Celtic ging met 3-2 verloren, anders zou Lille als groepshoofd de loting voor de volgende ronde ingaan. Hoogtepunt was de 0-3 zege in San Siro, waarin Sven Botman een van de hoofdrollen greep door Zlatan Ibrahimovic te neutraliseren. Nooit verloor Milan in zijn rijke en glorieuze historie met zulke grote cijfers in eigen huis.

Laatste opstelling van Lille
Maignan; Celik, Fonte, Djaló, Reinildo; Araujo, André, Xeka, Bamba; Ikoné, David

Historie tegen Nederlandse clubs
Nederlandse clubs overleggen goede cijfers tegen Franse clubs. Sterker nog, van de afgelopen vier wedstrijden tegen PSV en Ajax won Lille er geen. Ajax kan hoop putten uit het feit dat er in Europees verband dertien keer gewonnen werd van een Franse tegenstander, acht keer werd er verloren en zeven keer volgde een remise. Vier keer ging Ajax ten koste van een Franse club door in de knock-outfase, vier keer volgde uitschakeling.