'Het kan een aardig bedrag worden wat Promes bij schuld aan Ajax moet betalen'

'Het kan een aardig bedrag worden wat Promes bij schuld aan Ajax moet betalen'

14-12-2020 20:14
133

Mocht Quincy Promes schuldig worden bevonden, dan kan Ajax de aanvaller op staande voet ontslaan én een miljoenenclaim indienen. Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp zegt dat maandag tegen Eenvandaag.

Promes werd zondagochtend gearresteerd omdat hij betrokken is bij een incident van afgelopen juli. Hij zou een familielid hebben gestoken na een uit de hand gelopen ruzie. Het slachtoffer deed vorige maand aangifte en Promes werd zondag opgepakt. Of de aanvaller schuldig is, zal nog moeten blijken.

Niet alleen clubs, maar werknemers in het algemeen kunnen een claim indienen bij werknemers die vanwege een strafbaar feit op straat worden gezet. "Het heet in juridische termen een 'gefixeerde schadevergoeding'", zegt Verhulp tegen Eenvandaag. "De ontslagen werknemer moet dan het resterende loon dat hij uitbetaald zou hebben gekregen aan de werkgever betalen."

Ajax loopt een miljoenenbedrag mis als Promes veroordeeld wordt. De club betaalde vorig jaar een kleine zestien miljoen euro voor hem aan Sevilla en kan dat geld dan niet meer terugverdienen. "Stel je voor dat hij wordt veroordeeld, dan ontstaat er schade aan Ajax door een situatie in de privésfeer", zegt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht en voormalig rvc-lid van Ajax. "De club loopt daardoor financiële schade op, want ze kunnen hem niet meer opstellen of verkopen. Daarvoor kunnen ze de speler aansprakelijk stellen."

Omdat clubs transfersommen betalen, hebben zij een uitzonderingspositie in de wet. "De rechter kan ook rekening houden met de transfersom. Dus het kan een aanzienlijk bedrag worden wat hij moet betalen aan Ajax, mocht hij schuldig zijn", zegt Verhulp.