Vertonghen onthult naweeën van klap tegen Ajax: 'Eerste keer dat ik het zeg'

Vertonghen onthult naweeën van klap tegen Ajax: 'Eerste keer dat ik het zeg'

15-12-2020 12:37 Laatste update: 12:53
22

Jan Vertonghen heeft veel last gehad van de klap op zijn hoofd in de halve finale van de Champions League tussen Tottenham Hotspur en Ajax. De Belgische verdediger (33) treedt er in een podcast van Sporza voor het eerst mee naar buiten.

Vertonghen maakte afgelopen zomer de overstap van Tottenham Hotspur naar Benfica, nadat hij weinig aan bod kwam onder José Mourinho. "Het feit dat ik op de bank zat, had niets met hem te maken", vertelt de oud-Ajacied. "Ik zat in een periode dat ik niet kon brengen wat ik hoorde te brengen. Ik vond dat hij me eigenlijk nog veel opstelde voor wat ik liet zien."

"Dat had veel te maken met die klap tegen mijn hoofd tegen Ajax", benadrukt hij. In de eerste ontmoeting tussen Tottenham en Ajax in de halve finale van de Champions League (0-1) viel Vertonghen uit met een hoofdblessure na een botsing met Toby Alderweireld. De schade leek in eerste instantie mee te vallen, maar de hersenschudding veroorzaakte veel problemen.

"Veel mensen weten dat niet, maar ik heb daar heel lang heel veel last van gehad: hoofdpijn en duizeligheid. Dat is nu de eerste keer dat ik dat zeg", aldus Vertonghen. "Ik had niet mogen doorspelen en ik ben in totaal negen maanden aan het sukkelen geweest en daarom kon ik niet brengen wat ik wilde."

Bovenstaande foto van Vertonghen die na een wissel boos reageerde op Mourinho, ging begin februari viral. De Belg neemt de Portugese manager echter niets kwalijk: de problemen met zijn hoofd speelden hem parten. "Bij die wissel dacht iedereen dat ik boos was op Mourinho, maar op dat moment kon ik gewoon niet meer."

"Ik had nog een jaar contract, dus ik moest spelen. Maar als ik speelde, speelde ik slecht. Niet veel mensen wisten dat, dat was mijn eigen keuze, het is geen verwijt naar iemand. Ik wist gewoon niet wat ik moest doen. Het was wedstrijd na wedstrijd en training na training. Elke keer was er een nieuwe impact. Toen kwam die lockdown en heb ik twee maanden kunnen rusten en daarna was het beter."