'Ziyech een van de beste spelers met wie ik heb gespeeld, elke spits droomt ervan'

'Ziyech een van de beste spelers met wie ik heb gespeeld, elke spits droomt ervan'

15-12-2020 13:40
18

Alfred Finnbogason blikt met groot plezier terug op zijn Eredivisie-periode. Als spits van sc Heerenveen scoorde de IJslander, nu actief bij Bundesliga-club FC Augsburg, tussen 2012 en 2014 maar liefst 53 keer.

Finnbogason maakte zijn debuut in het Abe Lenstra Stadion tegen Ajax. Met twee goals werd hij in één klap een publiekslieveling. "Voor mijn eerste thuiswedstrijd bij sc Heerenveen voelde ik de spanning in mijn hele lichaam. Ik moest een goede eerste indruk maken, want de fans kenden mij nog niet. Die onbekende jongen uit IJsland moest Bas Dost opvolgen, de topscorer van de Eredivisie", memoreert hij in gesprek met VICE Sports.

"Het ging precies zoals ik had gedroomd. Ik scoorde twee keer en was meteen verlost van de druk. Als spits leef je van doelpunten, die geven je vertrouwen. Als je tegen Ajax kan scoren, kan het tegen iedereen. Later in mijn carrière, bij andere clubs, duurde het wel eens zeven maanden voordat ik mijn eerste doelpunt maakte. Dan zit je vast in een draaikolk die je meesleept naar beneden."

Na de wedstrijd tegen Ajax bleef Finnbogason scoren: in zijn tweede seizoen werd hij met 24 goals topscorer van Nederland. Het kan niet los worden gezien van zijn samenwerking met Hakim Ziyech. "Elke spits droomt ervan om een speler als Hakim Ziyech achter zich te hebben. Hij is een van de beste spelers met wie ik heb gespeeld. (...) Buiten het veld gingen we niet veel met elkaar om, maar op het veld hadden we een goede connectie."