De Jong verpest Baskisch feestje in Camp Nou: Barça kruipt weer naar de top

16-12-2020 22:51 Laatste update: 22:52
42

FC Barcelona heeft woensdagavond weer wat kleur op de wangen gekregen, dankzij een tweede competitiezege op rij. Real Sociedad had in Camp Nou de eerste plek in de Primera División kunnen pakken, maar Barça wilde niet meewerken aan het Baskische feestje: de ploeg van Ronald Koeman won met 2-1, Frenkie de Jong tekende voor de winnende goal.

De thuisploeg begon voortvarend in eigen huis, maar kwam na een half uurtje spelen op achterstand. Portu blies een afgeslagen corner nieuw leven in en bezorgde de bal bij de tweede paal, waar Willian José de 0-1 binnen kon lopen. Barça rechtte de rug echter razendsnel en kwam vrijwel direct op gelijke hoogte. Een pass van Antoine Griezmann strandde, maar werd opgepikt door Jordi Alba: de linksback krulde de bal vervolgens schitterend in de verre hoek.

Griezmann raakte even later de lat, maar nog voor de rust werd het alsnog 2-1 dankzij De Jong. De controleur scoorde op aangeven van Alba en werd aanvankelijk teruggefloten wegens buitenspel, maar de VAR keurde de treffer alsnog goed.

Na rust bleef het nog lang spannend, mede doordat Griezmann nog een opgelegde kans miste. Barça kwam in de slotfase bijna niet meer uit de eigen zestien meter en Mikel Merino, José en ex-Willem II'er Alexander Isak roken nog aan de gelijkmaker. Die viel echter niet, waardoor Barça zijn tweede driepunter op rij bij kon schrijven. De Catalanen komen op twintig punten, goed voor een voorlopige vijfde plek: de achterstand op Atlético Madrid is zes punten, maar Los Rojiblancos hebben nog één wedstrijd tegoed.