Valencia brengt zwaktes FC Barcelona weer aan het licht: nieuwe domper Koeman

19-12-2020 18:12
68

FC Barcelona is na twee gewonnen wedstrijden op rij weer tegen een domper aangelopen in La Liga. Ronald Koeman kwam thuis niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen zijn oude club Valencia. De achterstand op koploper Atlético Madrid is acht punten.

Het leek na de verloren wedstrijd tegen Juventus in de Champions League weer even mee te zitten voor Barcelona, dat won van Real Sociedad en Levante. Tegen Valencia liep de ploeg van Koeman echter weer tegen dezelfde problemen aan.

Koeman verraste met een reserverol voor Frenkie de Jong. Hij koos tegen Valencia voor Sergio Busquets in de controlerende rol, Pedri speelde op rechts. Sergiño Dest startte wel. Na een half uur kwam Barcelona niet voor het eerst dit seizoen op achterstand door een verdedigingsfout. Mouctar Diakhaby stond bij een corner vogelvrij en kon binnenkoppen. Nadat Marc-André Ter Stegen vlak voor rust de 0-2 van Maximilian Gomez voorkwam, trok Barcelona de stand gelijk.

Antoine Griezmann ging gretig naar de grond na een lichte overtreding van Jose Gaya. De scheidsrechter leek Gaya daar eerst rood voor te geven, maar draaide dat terug na het bekijken van de VAR-beelden. De penalty bleef wel staan. Lionel Messi stuitte eerst op Jaume Domenech, maar kopte een paar tellen later alsnog de gelijkmaker binnen: 1-1. Dat was zijn 643e goal voor Barcelona, waarmee hij het record van Pelé (643 goals voor één club) evenaarde.

Barcelona, dat met De Jong aan de tweede helft begon, kwam na ruim vijftig minuten op voorsprong door een prachtige goal van Ronald Araújo. Hij schoot de bal met een halve omhaal achter Domenech. Maar de Catalanen kwamen daarna toch weer in de problemen. Dat de verdediging van Barcelona niet waterdicht is, werd bij de 2-2 van Gomez nog maar eens duidelijk. Hij kwam voor z'n man en tikte de 2-2 achter Ter Stegen.

Met twee grote kansen van Philippe Coutinho was Barcelona daarna twee keer dicht bij de derde goal. Al liet Valencia zich niet achterover drukken. De bezoekers voelden dat er meer te halen was dan een punt en doken een aantal keren gevaarlijk voor de goal van Barcelona. Toch koos Valencia in de laatste paar minuten eieren voor z'n geld en werd de voorsprong verdedigd, met succes.