PSV overtuigt niet, maar hoeft niet diep te gaan tegen buurman RKC Waalwijk

19-12-2020 21:53
138

PSV staat in ieder geval achttien uur lang samen met Ajax aan kop van de Eredivisie. De ploeg van Roger Schmidt overtuigde niet op bezoek bij buurman RKC Waalwijk, maar kon wel met een ruime zege terug naar Eindhoven.

RKC opende brutaal en rook na tien minuten aan de openingstreffer: de pegel van Anas Tahiri eindigde echter tegen de lat. Vijf minuten later was PSV al uitgelopen naar een 0-2 voorsprong. Cody Gakpo passeerde Kostas Lamprou vanuit een scherpe hoek, na slordig balverlies van Ahmed Touba. Even later probeerde Mohamed Ihattaren het vanuit de tweede lijn: ook zijn geplaatste schuiver was onhoudbaar voor Lamprou.

Even leek het heel hard te gaan, maar die 0-2 stand stond ook na 45 minuten op de borden. Lamprou hield Gakpo van scoren af en een treffer van Donyell Malen werd afgekeurd. Paul Quasten probeerde het nog van afstand, maar verder kwam RKC voor rust niet meer.

De tweede helft werd gekleurd door twee penaltymomenten. RKC schreeuwde om een strafschop na vermeend hands van Jordan Teze, maar arbiter Kevin Blom ging hier niet in mee. Twintig minuten voor tijd ging de bal aan de andere kant wél op de stip na licht contact tussen Denzel Dumfries en Melle Meulensteen: Dumfries nam zelf zijn verantwoordelijkheid en tekende vanaf elf meter voor de 0-3.

De koers was hiermee gelopen. Pablo Rosario pakte nog een gele kaart, die hem niet slecht uitkwam: de controleur is geschorst voor het thuisduel met VVV-Venlo van dinsdag, maar is direct na de winterstop wel van de partij tegen Ajax. RKC wist vlak voor tijd nog de eer te redden: Finn Stokkers passeerde Yvon Mvogo en de VAR gaf na langdurig beraad groen licht voor die treffer. In minuut 94 mocht Fredrik Oppegaard nog zijn debuut voor PSV maken: de achttienjarige Noor mocht nog meejuichen met Noni Madueke, die met zijn 1-4 voor het slotakkoord zorgde.

PSV mag nu afwachten hoe het Ajax zondag vergaat tegen ADO Den Haag. Op zondag 10 januari staan beide titelfavorieten tegenover elkaar in Amsterdam.