Vitesse overleeft bloedstollende slotfase en wint Eredivisie-kraker van Feyenoord

20-12-2020 14:07 Laatste update: 14:09
255

Vitesse heeft de bloedstollende Eredivisie-kraker tegen Feyenoord gewonnen. De Arnhemmers trokken in eigen huis met 1-0 aan het langste eind en bezorgden de Rotterdammers de eerste nederlaag in de Eredivisie sinds oktober 2019.

Vitesse nam zoals verwacht al snel het initiatief tegen Feyenoord, dat mede door de vele blessures aantrad in een 5-3-2 formatie. De eerste kans was echter voor de Rotterdammers. Eric Botteghin kopte uit een hoekschop in de handen van Remko Pasveer. Beide ploegen deelden daarna wat speldenprikjes uit, maar hadden hun zaakjes redelijk op orde. Zo greep Botteghin een paar keer goed in om Arnhems gevaar te voorkomen.

Vijf minuten voor rust was ook de Braziliaan echter kansloos. Uitblinker Riechedly Bazoer vond Loïs Openda met een mooie pass. De aanvaller schudde wel heel makkelijk Marcos Senesi af en bediende Oussama Darfalou: 1-0. Na die goede eerste helft van Vitesse, tapte Feyenoord na rust uit een ander vaatje. De ploeg van Advocaat wist de thuisploeg aanvankelijk echter niet in de problemen te brengen.

De Rotterdammers waren een halfuur voor tijd plots wél heel dicht bij de gelijkmaker. Bryan Linssen kopte hard richting doel na een voorzet van Mark Diemers. Pasveer bracht redding, maar leek kansloos bij de rebound van Nicolai Jörgensen. De ongelukkige Deen liet desondanks na om de Vitesse-keeper te verschalken. Aan de andere kant volgde nog wel een antwoord van Bero, wiens schot werd gekraakt door Jens Toornstra. Het was ook de laatste keer dat Vitesse zich liet gelden, want met het inbrengen van Luis Sinisterra lanceerden de bezoekers een slotoffensief.

Vitesse kwam meer en meer onder druk te staan en Feyenoord kwam steeds dichter bij een treffer. Maar Linssen verzuimde de trekker over te halen tegen zijn oude club. En ook Uros Spajic had met een pegel van grote afstand net geen geluk: de Serviër raakte de lat. Vitesse wankelde in de extreem spannende slotfase, waarin de Rotterdammers forse druk uitoefenden. De verdiende gelijkmaker bleef desondanks uit, mede doordat Sinisterra op de lat kopte.

Feyenoord verliest daardoor voor het eerst sinds oktober 2019 in Eredivisie-verband. Bovendien neemt Vitesse de derde plaats over.