Voorspelling Huntelaar klopte precies: 'Ik dacht: hoe krijg je het voor elkaar?'

Voorspelling Huntelaar klopte precies: 'Ik dacht: hoe krijg je het voor elkaar?'

23-12-2020 11:30 Laatste update: 25-12-2020 08:30
57

Klaas Jan Huntelaar kondigde vorige week abrupt het einde van zijn voetbalcarrière aan, maar lijkt nu toch weer aan het twijfelen geslagen. Zijn oude club De Graafschap hoopt hem te kunnen verleiden tot een terugkeer en gaat binnenkort in gesprek met de veteraan (37) van Ajax. Oud-ploeggenoten Hans van de Haar en Sander Duits juichen een rentree op het oude nest wel toe, in wat voor functie dan ook.

De opmars van Huntelaar is begonnen in Doetinchem. PSV verhuurde de destijds 19-jarige Huntelaar in de winter van 2002 aan De Graafschap, de club waar hij de jeugdopleiding al doorliep. Van de Haar, tegenwoordig trainer én technisch directeur van Tweede Divisionist TEC, maakte hem een half jaar mee. "Hij was no-nonsense, een leuke jongen met enorme kwaliteiten die ik zelden gezien had. Ongelooflijk", zegt Van de Haar tegen VoetbalPrimeur. "Hij was nog hartstikke jong. Ik geloof dat hij pas net z'n rijbewijs had. Hij was heel leergierig en had z'n carrièreplanning al helemaal klaar. Hij zei: ik ga naar de Jupiler League (toen Gouden Gids Divisie, red.), daar word ik topscorer, dan ga ik naar Heerenveen en dan naar Ajax. Dat is serieus waar."

Wedden

Meer odds

Die voorspelling klopte als een bus: Huntelaar ging naar AGOVV, werd daar met 26 goals topscorer van de eerste divisie en maakte vervolgens furore bij Heerenveen én Ajax, precies zoals hij bij De Graafschap al uitgestippeld had. "Toen hij daadwerkelijk naar Heerenveen ging, dacht ik: hoe krijg je het voor elkaar?", zegt Van de Haar, die erg onder de indruk van Huntelaar was. "Ik was basisspeler en zelfs aanvoerder bij De Graafschap. Ik dacht: zo, dit kan me m'n basisplaats kosten. Op het trainingskamp in Turkije schoot hij de ene na de andere bal erin."

"Ik had in de Bundesliga gespeeld, maar hij zat echt kort achter mij", vervolgt Van de Haar. "Je kon gewoon zien dat het een topspeler was. En het was ook echt een aardige kerel. Die Achterhoekse mentaliteit is hij nooit kwijtgeraakt. Dat vind ik top aan Klaas Jan: hij zegt waar het op staat. Ik vind het echt knap wat hij bereikt heeft, want binnen het hedenhaagse voetbal mist hij toch een aantal aspecten. Snelheid, dat soort dingen. Maar toch had hij een ongelooflijke carrière."

'De Graafschap moet hem niet laten lopen'
Via Ajax, Real Madrid, AC Milan, Schalke 04 en weer Ajax lonkt nu wellicht een terugkeer bij de club waar het voor Huntelaar allemaal begon. "Het heeft altijd een meerwaarde. Ze moeten hem niet halen met de verwachting dat hij er dertig inschiet in de Keuken Kampioen Divisie, ervan uitgaande dat ze niet promoveren. Ik zou Huntelaar altijd binnenhalen, maar niet zozeer als speler. Ik zou hem mee laten doen op de training, hem inzetten als je hem nodig hebt en dan toewerken naar wat hij zelf binnen de club wil doen. Ze moeten hem zeker niet laten lopen."

Mocht Huntelaar niet naar De Graafschap gaan, dan is hij altijd welkom bij TEC. Al ziet Van de Haar dat niet gebeuren. "Dat gaat hij niet doen, dat weet ik zeker", lacht hij. "Hij kan op elk niveau nog mee. Ik weet niet of hij vijftig wedstrijden per jaar kan spelen. Maar omdat hij nog zo fit is, kan hij zeker nog een heel seizoen uitspelen. Huntelaar moet lekker naar De Graafschap gaan. Hij is altijd welkom bij mij, maar dat gaat hij niet doen."

Duits en Huntelaar kwamen elkaar tegen in de jeugdopleiding van De Graafschap. Hij zag zijn potentie al in de B'tjes. "De drive spatte ervan af. Het was op de training nooit leuk om op hem te staan. Zelfs daar was hij er niet vies van om z'n armen te gebruiken of een doodschop te geven. Dat zat er al heel vroeg in bij hem. Het was echt een mannetje, in de positieve zin. Hij kreeg zelf ook veel tikken en werd vastgehouden, dus om zich te verdedigen deelde hij ook wel eens wat uit. In wedstrijden kon hij ook best gemeen zijn."

De grote vraag is of Huntelaar zich aan zijn woord gaat houden en daadwerkelijk stopt of zich toch nog laat verleiden door een andere club. "Ik ben er heilig van overtuigd dat hij er goed over heeft nagedacht en dat hij op een moment wil stoppen dat hij nog goed is", zegt Duits, die zelf voor De Graafschap, FC Omniworld, RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles speelde.

'Straks zeggen ze: zie je nou wel'
"Hij wil het moment voor zijn dat men zegt dat hij te oud is. Ik had zelf ook nog een jaar door kunnen gaan, maar dan liep ik het risico dat ik alleen maar geblesseerd was of wissel was komen te staan. Ik stopte liever op het moment dat ik nog speelde en populair was. Straks zegt iedereen: zie je nou wel, hij had het niet moeten doen. Iemand met zo'n staat van dienst verdient dat niet. Als De Graafschap hem voor welke functie dan ook kan terughalen, zou ik dat direct doen."

Duits is het eens met de suggestie dat er anno 2020 een stuk minder types als Huntelaar zijn. De talenten van nu krijgen steeds meer aangereikt. Een gepamperde generatie, is de kritiek vaak. "Ik vind dat je dat vroeger minder had. Wat dat betreft is er wel een kleine omslag geweest. Dat vond ik al toen ik zelf nog voetbalde. Er zijn uiteraard ook nu heel veel talenten die hard werken, maar naar mijn idee was dat vroeger meer. Waar het aan ligt? Misschien verandert de maatschappij en heeft dat weer invloed op het voetbal."

"Wij trainden destijds, dat was ook met Klaas Jan, op een sportparkje waarin je in de kleedkamers nog net niet op elkaars schoot zat en we niet altijd warm water hadden", zegt Duits. "We trainden op een zandvlakte die niet gerold was. Nu is alles geregeld voor iedere speler. Toen moest je het doen met wat er voor handen was. Dat was verder hartstikke goed, het ging er vooral om dat je blij was dat je op het veld stond om je te ontwikkelen en je droom na te jagen. Nu zal dat ook nog zo zijn, maar ik denk dat meer jonge spelers er anders instaan."

En ook het hypen van spelers was in de tijd van Duits veel minder aan de orde. Huntelaar zou vandaag de dag minder in the picture staan. "Toen ik achttien was had je dat allemaal nog niet. We hadden net internet, daar hield het wel mee op. Het was de krant en het internet, dat was het. Misschien is alles wel veranderd door social media etc.."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)