'Peter Bosz was te goed voor ons, weinig spelers konden wat hij wilde'

'Peter Bosz was te goed voor ons, weinig spelers konden wat hij wilde'

24-12-2020 12:05 Laatste update: 12:04
40

Peter Bosz gaat met Bayer Leverkusen als de bliksem in Duitsland, maar begon zijn trainerscarrière bij De Graafschap. Hans van de Haar en Sander Duits halen in gesprek met VoetbalPrimeur herinneringen op en zijn lovend over hun oude trainer. Sterker nog: ze vonden Bosz 'te goed' voor De Graafschap.

Een succes werd de periode van Bosz bij De Graafschap niet. Hij werkte er slechts één seizoen. De Doetinchemmers stonden bijna het hele seizoen onderaan en degradeerden ook, maar toch is Van de Haar, tegenwoordig trainer van Tweede Divisionist TEC, positief over de 57-jarige Apeldoorner. "Hij was te goed voor ons. Dat zat hem in z'n oefenstof en tactisch vermogen. Het was voor hem te laag of voor ons te hoog, een van de twee. Er waren maar weinig spelers die konden uitvoeren wat hij wilde. Hij heeft zich verplaatst in ons, zodat het makkelijker werd om te begrijpen", zegt Van de Haar.

Duits, vandaag de dag assistent-trainer bij RKC Waalwijk, onderstreept dat. "Ik ben het helemaal met Hans eens. Hij was tactisch heel sterk en wist alles van de tegenstander en hoe we ze moesten bestrijden. Maar wij hadden niet de kwaliteiten voor wat hij wilde. Hij wist zoveel van voetbal en was tactisch zo sterk, maar als team konden we dat niet waarmaken. Hij had destijds niet die spelers die bij zijn visie pasten."

"Bosz is een van de beste trainers met wie ik gewerkt heb. En ik heb er aardig wat gehad: Co Adriaanse, Dick Advocaat, Louis van Gaal, Erik ten Hag...", somt Van de Haar op. "In die groep zit hij. Het werkte gewoon goed, samen met John Lammers. Voor mij was het een verademing om met hem te werken. Ik heb ook als trainer erg veel van hem geleerd. Wat hij nu neerzet met Bayer Leverkusen, waar ik ook een paar keer tegen heb gespeeld, is echt knap."


Bosz (met haar) in 2002, rechts assistent John Lammers

Na periodes bij Heracles Almelo, Vitesse en Maccabi Tel Aviv kwam Bosz in 2016 terecht bij Ajax. Hij behaalde in zijn enige seizoen in Amsterdam de Europa League-finale. Schalke 04 en Olympique Lyon werden niet met geluk verslagen, maar op de herkenbare Ajax-manier. In de finale tegen Manchester United was de ploeg van Bosz echter geen schim van zichzelf. "Van zulke wedstrijden moet hij wel geleerd hebben. Zo is Peter", zegt Van de Haar.

"Ze zeggen ook wel eens dat je een huis twee keer moet bouwen voor het perfect is. Die finale tegen Manchester United viel me niet mee. Ik had verwacht dat er een plan B zou zijn, maar die was er toen niet. Maar ik weet zeker dat hij die wel heeft als hij weer een finale gaat spelen, en die kans gaat hij weer krijgen."

Bosz staat bekend als een zeer aanvallende trainer die zijn ploegen aantrekkelijk laat spelen, maar ook de term kamikaze-voetbal komt regelmatig naar boven als het over Bosz gaat. Hij startte flitsend bij Borussia Dortmund en zette met vijf wedstrijden zonder tegengoal zelfs een clubrecord neer, maar het verval zette zich al snel in. Hij werd een paar maanden na zijn aanstelling ontslagen. "Peter heeft gewoon goed gekeken naar wat hij niet goed heeft gedaan en niet bij de club en spelers paste. Daar is hij een meester in", zegt Van de Haar.

"Je ziet waar hij voor staat en dat het ook z'n vruchten afwerpt. Dat je tegen een zeperd aanloopt, kan een keer gebeuren", voegt Duits toe. "Hij bewijst het nu weer bij Bayer Leverkusen. Het is geen toeval dat hij aan de top staat. Hij speelt nog steeds aanvallend, maar bouwt hij wel z'n zekerheden in zodat hij wat minder kwetsbaar is."

Met Leverkusen liep Bosz afgelopen weekend de wintertitel op een paar tellen na mis tegen Bayern München. Het voetbal is nog steeds aanvallend, maar het oogt allemaal een stuk stabieler. "Als je zo lang in Duitsland hebt gespeeld of gewerkt, krijg je een andere denkwijze. Als land zijn wij daar te klein voor", zegt Van de Haar, die grote verschillen met de Eredivisie ziet.


Bosz tijdens de Europa League-finale in 2017

"In Duitsland heb je twaalf clubs die van elkaar kunnen winnen. In Nederland ook wel, maar daar worden de zwaktes niet echt blootgelegd. Je kunt een antwoord vinden op PSV, maar de week daarna spelen ze er onderuit. In Duitsland kom je met bepaalde dingen gewoon niet weg. De selecties zijn daar gemiddeld ook veel sterker dan hier in Nederland. Een club als FC Emmen kom je in Duitsland niet tegen. Die hebben een te magere bank", zegt Van de Haar.

Bosz is regelmatig genoemd als bondscoach van het Nederlands elftal. Duits kijkt niet raar op als hij ooit in Zeist belandt. "In Nederland staan we voor aanvallend voetbal, dus het zou logisch zijn als hij ooit een keer bondscoach wordt."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)