Fortuna pakt gouden punten voor winterbreak, Semedo doet RKC in blessuretijd pijn

22-12-2020 18:33 Laatste update: 18:35
45

Fortuna Sittard heeft een zwaarbevochten overwinning uit het vuur gesleept tegen RKC Waalwijk. Lisandro Semedo schoot de thuisploeg in de blessuretijd langs de tegenstander uit Waalwijk: 2-1.

RKC begon goed in Sittard en wist de thuisploeg ver terug te drukken op de eigen helft. Het leverde de gasten al snel de voorsprong op: Stokkers schoot de bal knap langs Fortuna-keeper Yanick van Osch na een goede steekpass van Cyril Ngonge.

Naarmate de eerste helft vorderde nam Fortuna het initiatief over van de ploeg van trainer Henk Grim. Het creëerde steeds meer kansen, terwijl RKC helemaal niet meer gevaarlijk wist te worden voor het doel van de tegenstander. Het resulteerde diep in de blessuretijd van de wedstrijd in de 1-1: Lazaros Rota gaf de bal scherp voor en via een Fortuna-been kwam de bal bij Polter. Die tikte in volledig vrijstaande positie binnen. De RKC-spelers dachten aan buitenspel, maar het doelpunt bleef staan.

In de tweede helft begon Fortuna sterker dan RKC, dat alle mogelijke moeite had om gevaarlijk te worden op de helft van de thuisploeg. Scheidsrechter Marc Nagtegaal wist de spotlights te pakken: hij verzuimde om Fortuna-verdediger Roel Janssen met een tweede gele kaart van het veld te sturen na een overduidelijke handbal waarmee hij een veelbelovende RKC-aanval onderbrak.

Fortuna mocht dus verder met elf man en had niet veel later de voorsprong moeten pakken. Zian Flemming won zijn duel in het strafschopgebied en gaf voor op Polter, die de bal vrij voor doel alleen nog tussen de palen hoefde te mikken. Dat lukte hem wonderbaarlijk genoeg niet.

De overwinning ging uiteindelijk alsnog naar Fortuna. Lisandro Semedo profiteerde dankbaar van een fout van RKC-keeper Kostas Lamprou, die zijn ploeg daarvoor juist een aantal keer op de been wist te houden. De sluitpost wilde uitkomen en de steekpass onderscheppen, maar besloot toch weer terug te gaan naar zijn doel. Semedo maakte oog in oog met de RKC-keeper geen fout: 2-1.

In de zevende minuut van de blessuretijd kreeg Vitalie Damascan dé mogelijkheid om de gelijkmaker te maken tegen zijn oude ploeg, maar via de voet van Van Osch verdween de bal naast. Door de overwinning stijgt Fortuna naar de twaalfde plaats op de ranglijst, met dertien punten uit veertien wedstrijden. Het passeert daarmee RKC, dat veertiende staat met twaalf punten.