Gudde over 'meeluisterende' journalisten: 'Zo'n directeur die dat doet...'

Gudde over 'meeluisterende' journalisten: 'Zo'n directeur die dat doet...'

25-12-2020 13:36 Laatste update: 18:40
50

KNVB-directeur Eric Gudde heeft teruggeblikt op de veelbesproken stemmingssoap van afgelopen mei. Hij vindt dat er communicatieve fouten zijn gemaakt, maar staat nog altijd achter de inhoud van de beslissingen. 

ADO Den Haag en RKC Waalwijk stevenden af op degradatie en SC Cambuur en De Graafschap waren hard op weg naar promotie. De KNVB besloot echter om de competitie nietig te verklaren. "Wat amateuristisch en niet goed georganiseerd was, was de stemming", zegt Gudde in de podcast van FC Afkicken. 

Gudde had verwacht dat de stemming soepeler zou verlopen. Veel clubs wilden niet voor of tegen degradatie stemmen. "Wij rekenden helemaal niet op onthoudingen. Wij dachten: het is of ja of nee. Dat is natuurlijk niet slim, het moet gewoon goed geregeld zijn. Het was een super onrustige call waarin je slechte beslissingen kenbaar moet maken. We konden geen goede beslissing nemen, het had net zo goed andersom kunnen zijn."

"Stel dat je fysiek bij elkaar zit en je slecht nieuws brengt aan Cambuur en De Graafschap... Ik zou ook door het plafond gaan", zegt Gudde. "Je zou dan nog met Ard de Graaf en Hans Martijn Ostendorp (directeuren Cambuur en De Graafschap, red.) naar zaal A en B kunnen gaan om het te bespreken, maar nu zat je in een call.. Het was gigantisch waardeloos. Wij hadden het idee dat Jan en alleman mee zat te luisteren. Dat is bijna niet te regisseren."

Dat klopte: journalisten kregen toegang van een aantal Eredivisie-directeuren. "Dat vind ik super onprofessioneel, oncollegiaal, ongekend", zegt Gudde. "Daarna is het ook nog een paar keer gebeurd bij KNVB- en ECV-vergaderingen. Zo'n directeur die dat doet is voor mij geen knip voor de neus waard."

"Ik sta nog steeds spijkerhard achter de inhoud van de beslissingen. Als je niet effectief gedegradeerd bent, kun je in mijn ogen niet degraderen", licht Gudde toe. "Men zei: het puntenverschil is zo groot. Maar had je dat ook gezegd als het verschil maar één punt was? Kijk ook eens naar Waasland-Beveren en Amiens. Alle rechtszaken die zijn aangespannen, zijn door de clubs allemaal gewonnen. Ik was er heilig van overtuigd dat dat niet kon."