Jongkind en Jonk in hun tijd bij Ajax

Jongkind en Volendam willen tweejarige 'talenten': 'Als kind 6 is, kan hij alles'

Jongkind en Volendam willen tweejarige 'talenten': 'Als kind 6 is, kan hij alles'

27-12-2020 14:13
43

FC Volendam wil binnenkort al kinderen vanaf twee jaar oud verwelkomen voor 'trainingen'. Ruben Jongkind, hoofd methodologie in het vissersdorp, wil zo de bewegingsmotoriek en persoonlijkheid vormen.

"Nee, je moet niet denken aan Sovjet-achtige toestanden", zegt Jongkind in het Noordhollands Dagblad. "We doen precies het tegenovergestelde. We geven de kinderen de kans en de vrijheid om te bewegen. Ze kunnen zelf keuzes maken wat ze doen. Je moet dan denken aan rennen, springen, kruipen of met een bal omgaan. Het kind staat daarbij centraal en beslist."

"De excessen die nu naar buiten komen uit de turnwereld komen voort uit de gedachte dat de coach centraal staat bij de ontwikkeling van kinderen", vervolgt Jongkind. "Wij willen het precies tegenovergesteld doen. Als mensen weerstand voelen bij het starten op zo'n jonge leeftijd, nodigen we ze uit te komen kijken en erover praten."

Volgens Jongkind valt er juist in de eerste levensjaren veel winst te behalen. "Als een kind zes is, kan hij in principe alles. Dan is de basis gelegd. Voetbalclubs beginnen op die leeftijd pas met trainingen, FC Volendam pas na elf jaar, dat is dus eigenlijk te laat. Als kinderen beter bewegen en een betere persoonlijkheid hebben ontwikkeld, moet dat uiteindelijk betere spelers opleveren. Maar er is ook een maatschappelijke winst. Kinderen die meer sporten zijn gezonder en psychisch sterker."

Om talentjes in de dop te vinden, wil FC Volendam spoedig een instuif organiseren. "We kijken dan of ze het leuk vinden om te bewegen. Als alleen de ouders het willen, dan doen we het niet."