Feyenoord-directeur Koevermans over gevolgen corona: 'De bodem raakt in zicht'

27 december 2020 om 15:26
Laatste update: 27 december 2020 om 15:29

Mark Koevermans erkent dat de huidige coronasituatie niet veel langer moet duren voor Feyenoord. Het eigen vermogen van de Rotterdamse club neemt snel af door het opvangen van de financiële klappen, vertelt de algemeen directeur aan RTV Rijnmond.

Koevermans bedankt alle medewerkers die een loonoffer hebben gebracht, maar stelt dat het ook pure noodzaak was. "We zijn er nog niet met deze besparingen, maar dit seizoen kunnen we goed afmaken", legt hij uit. "We kunnen niet het hele gat dichten, wat we tekort komen omdat we zonder publiek voetballen. Daar zal aan het eind van het seizoen een operationeel verlies uit komen."

Tegelijkertijd wil Feyenoord niet al te veel inleveren. "We willen met 300 man uit de crisis komen. We willen een goed elftal op de been houden en om de prijzen spelen in Nederland. Anders is de patiënt toch nog overleden, terwijl wij er alles aan gedaan hebben."

"We hebben nu nog een miljoen of 18 aan eigen vermogen. Daar hebben we aan het begin van seizoen ook op begroot. Zelfs als we ook van de zomer niemand verkopen, iets waar ik niet van uit ga, blijven we binnen de kaders van ons eigen vermogen. Maar de bodem raakt in zicht. Voor de toekomst moet er wat gebeuren", benadrukt Koevermans.

Transferinkomsten en de opbrengsten van Europees voetbal kunnen flink helpen. Alleen verkocht Feyenoord afgelopen zomer geen enkele speler en is de ploeg van coach Dick Advocaat al uitgeschakeld in de Europa League. "We moéten niet verkopen", verzekert Koevermans. "Dit seizoen kunnen we goed afmaken. Maar er komt een uitdaging aan als we zonder publiek moeten blijven voetballen."

Feyenoord loopt momenteel acht à negen ton mis per thuisduel. "In het slechtste scenario, een heel seizoen zonder publiek spelen, kost ons dat 10 miljoen aan extra omzetverlies. Een hele harde klap voor ons", rekent Koevermans voor. Die daar nog geen oplossing voor heeft. "In de maanden tussen juli en september moeten we kijken hoe we die klap exact opvangen."