FC Utrecht en AZ danken twee keer de VAR en doen het twee keer op eigen kracht

FC Utrecht en AZ danken twee keer de VAR en doen het twee keer op eigen kracht

27-12-2020 16:26 Laatste update: 16:55
190

FC Utrecht en AZ hebben zondagmiddag het Eredivisie-jaar 2020 afgesloten. De inhaalwedstrijd van het duel dat eigenlijk op de eerste speeldag afgewerkt zou worden, eindigde in 2-2: de VAR speelde een hoofdrol in de totstandkoming van de eerste twee treffers, waarna beide teams ook nog 'op eigen kracht' scoorden en uiteindelijk de punten deelden.

Het duurde even voordat de wedstrijd in De Galgenwaard op gang kwam, hoewel AZ in de openingsfase het meest nadrukkelijk aan een treffer rook. Jesper Karlsson stuitte echter op doelman Eric Oelschlägel, die ook van afstand werd getest door Teun Koopmeiners. FC Utrecht kwam aanvankelijk niet verder dan een op het laatste moment onderschepte voorzet van Gyrano Kerk.

Na een half uur spelen werd de ban echter gebroken door de thuisploeg. Mark van der Maarel verzorgde de splijtende pass, Eljero Elia omspeelde Marco Bizot en schoot raak binnen. De vlag van de assistent-scheidsrechter ging in eerste instantie omhoog, maar FC Utrecht mocht na ingrijpen van de VAR alsnog de 1-0 vieren. Kerk kreeg kort daarna ook een goede kans, maar liet na om er meteen 2-0 van te maken.

In de tweede helft schakelde AZ een tandje bij. Karlsson vond opnieuw Oelschläglel op zijn weg en ook Myron Boadu kon de Duitser niet passeren. Na een uur spelen werd arbiter Van Boekel opnieuw naar de kant geroepen door de VAR: deze zag hands van Simon Gustafson, de bal ging op de stip en Koopmeiners schoot via Oelschlägel de 1-1 binnen.

FC Utrecht kwam tijdens de slotfase nauwelijks meer van de eigen helft af, maar kreeg bij één spaarzame uitval toch de kans om op voorsprong te komen: Kerk kwam oog in oog met Bizot, maar de AZ-goalie won het één-tegen-éénduel. Hoe duur die misser was, bleek zeven minuten voor tijd: Django Warmerdam verdedigde door het midden uit, Calvin Stengs pikte de bal op en verschalkte Oelschlägel met een schuiver vanuit de tweede lijn.

De ploeg van René Hake probeerde het nog wel in de slotfase en kreeg in de extra tijd loon naar werken. Koopmeiners haalde een inzet van stormram Justin Hoogma van de lijn, Bizot zag de bal even later net voorbij de paal stuiteren. Invaller Adrián Dalmau frommelde in minuut 92 echter alsnog de 2-2 binnen. AZ en FC Utrecht blijven voorlopig de nummers vijf en tien van de Eredivisie.