Ajax-jonkies, PSV-aankopen en 'Jan en Jans': de uitblinkers van de Eredivisie

Ajax-jonkies, PSV-aankopen en 'Jan en Jans': de uitblinkers van de Eredivisie

28-12-2020 12:00
147

De clubs in de Eredivisie zijn begonnen aan een zeer korte winterslaap. Tijd voor VoetbalPrimeur om de balans op te maken na de eerste maanden van het seizoen. Met vandaag: de uitblinkers.

Aanstormende keeperstalenten
De positie onder de lat is een punt van zorg geworden voor Oranje. Daar hoopt zowel Justin Bijlow als Joël Drommel de komende jaren verandering in te brengen. Ze ontwikkelen zich beide spectaculair. De keeper van Feyenoord werd als eerst opgeroepen door bondscoach Frank de Boer. Na zijn blessure was het de beurt aan de goalie van FC Twente. Zal Remko Pasveer nog teleurgesteld zijn geweest? Ook de nestor van Vitesse (37) is prima op dreef.

Abdou Harroui
Ondanks verwoede pogingen van FC Groningen bleef Abdou Harroui afgelopen zomer op Het Kasteel. Daar maakt de artiest van Sparta een sterke indruk in zijn nieuwe en geambieerde rol als centrale middenvelder. Hij leidde de Rotterdammers naar een negende plaats en naar verluidt staat hij inmiddels ook in de belangstelling van Club Brugge.

Veerman en Veerman
Heerenveen was altijd een klein Scandinavië, maar dit seizoen zullen vooral nummers van Volendamse artiesten als Nick & Simon en Jan Smit door de kleedkamer schallen. De plaats- en achternaamgenoten Joey Veerman en Henk Veerman trekken aan de touwtjes in het Abe Lenstra Stadion. Vooral Joey maakt als vormgever van het Friese spel indruk.

Titelkandidaat PSV
Roger Schmidt had even wat tijd nodig, maar PSV begint steeds beter te draaien. Vleugelverdedigers Denzel Dumfries en vooral Philipp Max behoren tot de uitblinkers, net als jeugdproduct Cody Gakpo. Ook Mario Götze en Donyell Malen tonen bij vlagen hun klasse. Het belooft een spannende titelstrijd met Ajax te worden.

Giorgos Giakoumakis
Met acht doelpunten in zijn eerste negen wedstrijden brak Giorgos Giakoumakis een clubrecord bij VVV-Venlo. Een lekkere binnenkomer voor de 25-jarige Griek, wiens teller inmiddels op tien treffers staat. Hij treedt in de voetsporen van zijn grote idool: Nikos Machlas. Ook bij zijn debuut voor de Griekse nationale ploeg scoorde hij meteen.

Jan en Jans
'Jan en Jans' hebben FC Twente in korte tijd van de grond af aan opgebouwd. Trainer Ron Jans begon in Enschede met 'acht spelers, vier keepers en nog geen staf'. Technisch directeur Jan Streuer versterkte Twente daarna onder meer met huurlingen Vaclav Cerny en Danilo. Die twee bleken een schot in de roos en staan samen met de opgebloeide Wout Brama aan de basis van de Enschedese wederopstanding in de Eredivisie.

Goudhaantjes van Vitesse
Niet FC Utrecht, maar Vitesse ontwikkelt zich dit seizoen tot belangrijkste uitdager van de top-vier. Goudhaantjes zijn Riechedly Bazoer en Oussama Tannane. De twee bloeien op onder coach Thomas Letsch. Bazoer verrast in Arnhem als inschuivende centrale verdediger en wordt her en der al getipt voor Oranje, Tannane spint garen bij zijn vrije rol achter de aanvallers.

Danny Buijs
De dagen dat Danny Buijs nauwelijks naar de supermarkt durfde door zijn slechte start bij FC Groningen, liggen ver achter ons. Hij is nu de gevierde hoofdtrainer van de nummer zes van de Eredivisie. Met steunpilaren als Ko Itakura en Azor Matusiwa heeft Buijs zijn ploeg helemaal op de rit gekregen.

Ajax-jonkies
Antony, Noussair Mazraoui en Ryan Gravenberch zijn definitief niet meer weg te denken uit de basis bij Ajax. De drie hebben zich ontpopt tot vaste waardes, net als Mohammed Kudus voor zijn blessure. De Braziliaanse topaankoop was al goed voor zes goals en zeven assists. Hij is samen met Lassina Traoré de 'MVP' van Ajax, nog voor aanvoerder Dusan Tadic.

Wijndal en Koopmeiners
AZ begon belabberd aan het seizoen, maar Owen Wijndal onttrok zich aan de malaise. De linksback verdiende een uitnodiging voor Oranje en paste zich daar moeiteloos aan. Ook Teun Koopmeiners bewijst keer op keer van onschatbare waarde voor de Alkmaarders te zijn. Hij is in woord en daad een echte aanvoerder en scoorde dit seizoen al negen keer.

Wie was voor jou dé uitblinker van deze eerste Eredivisie-maanden? Laat het weten in de comments!