Van Halst kritisch op 'keurig nette' De Jong: 'Ik ben gehaald voor 80 miljoen'

Van Halst kritisch op 'keurig nette' De Jong: 'Ik ben gehaald voor 80 miljoen'

30-12-2020 07:57 Laatste update: 11:23
84

Jan van Halst mist een stukje persoonlijkheid bij Frenkie de Jong. Volgens de analist van Ziggo Sport had de 23-jarige middenvelder de vroege strafschop van FC Barcelona moeten opeisen in het thuisduel met Eibar (1-1).

Niet Antoine Griezmann, Miralem Pjanic of De Jong, maar Martin Braithwaite ging tot verbazing van Van Halst achter de bal staan. De Deen faalde hopeloos. "Ik zie dan ook niet dat Frenkie de Jong zegt: geen gelul, ik neem die penalty gewoon. Juist nu", doelt de oud-prof op de absentie van Lionel Messi.

"We hebben veel te weinig van hem gezien", vervolgt Van Halst over de oud-Ajacied. "Als persoonlijkheid begint het al met zo'n penalty opeisen. Ik ben hier gehaald voor tachtig miljoen, ik neem mijn verantwoordelijkheid. Aan de kant. Ik vind gewoon dat hij dat moet opeisen. Dan kun je wel zeggen dat het niet in zijn karakter zit, maar dat hoort wel bij de Europese top waar je naar streeft als speler en als club."

"Ik heb weleens het idee dat Frenkie de Jong zo keurig netjes is. Moet hij centrale verdediger, dan gaat hij centrale verdediger. Moet hij in de spits lopen om ruimte te maken voor Messi, dan gaat hij daar lopen. Ik had nu gezegd: penalty, hier geven, ik neem hem. Dan kom je ook een stapje hoger op die ladder."

Dat de Oranje-international nog nooit een strafschop heeft genomen op het hoogste niveau, zegt Van Halst niets. "Hij kan zo goed voetballen, die puntert hij er nog in."