De Boer trots: 'Na de wedstrijd bedacht ik: die twee hebben geen bal gehad'

De Boer trots: 'Na de wedstrijd bedacht ik: die twee hebben geen bal gehad'

01-01-2021 23:22
28

Frank de Boer weet dat hij een risico nam door in oktober tijdens het Nations League-duel met Italië voor een nieuw systeem te kiezen. De bondscoach stond na de nederlaag tegen Mexico en de remise tegen Bosnië-Herzegovina al onder druk, maar kende desondanks geen twijfel.

Oranje begon in Bergamo in een 5-3-2 formatie en sleepte een punt uit het vuur (1-1). "Over het strijdplan was helemaal geen discussie. Daarover heb ik geen seconde getwijfeld, terwijl ik in mijn achterhoofd heus wel wist dat ik een bijl in mijn nek zou krijgen als het fout zou aflopen", zegt De Boer tegen De Telegraaf.

De bondscoach had vooraf twee varianten in gedachten voor het duel met de Italianen. "Plan B was vol één-op-één, zoals Atalanta Bergamo speelt." Hij besprak het met een aantal spelers. "Vooraf heb ik de vijf leidende internationals Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum, Memphis Depay, Frenkie de Jong en Daley Blind in ons hotel in Milaan bijeengeroepen en gezegd: Het is heel simpel. Gaan we het zo doen of zo? Optie C zoals in Amsterdam is onbespreekbaar, dus het wordt A of B."

De Boer zag op de training al dat het wel goed zat. "Ze gingen er vol voor. De één-op-één was echt ongekend. Ze vlogen erop, joh! Van Dijk en Stefan de Vrij stonden tot aan het strafschopgebied van de tegenstander door te dekken met Frenkie de Jong en Blind daar vlak achter. Schitterend om te zien."

Volgens de bondscoach zegt de prestatie tegen Italië veel over de kwaliteit van het Nederlands elftal. "Memphis en Luuk de Jong moesten continu de lijn naar hun middenvelders Jorginho en Marco Verratti afschermen. Na de wedstrijd bedacht ik: die twee hebben geen bal gehad. Verratti is ook gewisseld. Een fantastisch compliment voor Memphis en Luuk."