Gerenoveerd ADO leidt voetbaljaar 2021 in met broodnodige zege bij RKC

09-01-2021 18:27
107

ADO Den Haag is tijdens de eerste Eredivisie-wedstrijd van 2021 onder de degradatiestreep uit gekropen: de gerenoveerde Residentieclub won op bezoek bij RKC Waalwijk met 0-1. Boy Kemper maakte de eerste Eredivisie-treffer van het jaar én van het ESPN-tijdperk: de linksback groeide daarmee direct uit tot matchwinner.

ADO had tijdens de winterstop extra ervaring ingekocht: Daryl Janmaat en Marko Vejinovic mochten direct in de basis staan, Janmaat droeg zelfs de aanvoerdersband. De gasten kregen de eerste kleine kansjes van de wedstrijd en kwamen na ruim een kwartier op voorsprong. John Goossens bracht een afgeslagen corner opnieuw in, Kemper draaide behendig om zijn as en verraste doelman Kostas Lamprou met een schot uit de tweede lijn: 0-1.

RKC joeg op de gelijkmaker, maar ADO kreeg ook in het restant van de eerste helft de beste kansen. Kemper rook aan zijn tweede treffer en Lamprou maakte een gevaarlijke kopbal van Michiel Kramer onschadelijk. Collega-doelman Luuk Koopmans moest vlak na rust voor het eerst in actie komen: James Efmorfidis probeerde het van een afstandje, maar kon de ADO-sluitpost niet verrassen.

De gasten uit Den Haag kwamen in de slotfase nauwelijks meer in de buurt van Lamprou. RKC drong aan en kreeg mogelijkheden via Richard van der Venne, Sylla Sow en Paul Quasten. Een kwartier voor tijd kregen de Brabanders hun beste kans, maar Sow slaagde er niet in om Koopmans te passeren. Datzelfde gold vlak voor tijd voor Saïd Bakari en Thierry Lutonda. Finn Stokkers slaagde daar wel in, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel: het bleef uiteindelijk bij 0-1 voor ADO, ook na negen (!) minuten aan blessuretijd.

De ploeg van Ruud Brood komt op tien punten en springt over VVV-Venlo en Willem heen naar plaats vijftien. RKC blijft één plekje hoger staan, maar ziet ADO tot op twee punten naderen.