Vooral hakjes van Van de Beek blijven hangen: 'Indrukwekkend spelinzicht'

10-01-2021 06:30 Laatste update: 11:00
52

Donny van de Beek komt in de Premier League nauwelijks aan de bak, maar mocht zaterdag weer eens spelen in de FA Cup. Manchester United won in eigen huis met 1-0 van het naar het Championship gedegradeerde Watford en Van de Beek speelde de volle negentig minuten. De commentaren waren wisselend, blijkt uit traditionele rondje langs de velden van VoetbalPrimeur.

Van de Beeks middenveldpartner Scott McTominay scoorde al na vijf minuten en bleek 85 minuten later verantwoordelijk voor de enige treffer van de wedstrijd. Erg gemakkelijk ging het echter niet, zag ook de BBC. 'Mason Greenwood en Donny van de Beek azen ongetwijfeld op een vaste plek in de basiself, maar deden niet genoeg om die claim kracht bij te zetten', aldus de staatsomroep.

Van de Beek was vlak voor rust echter betrokken bij misschien wel hét hoogtepunt van de wedstrijd: met twee hakjes achter elkaar leidde hij de aanval in die door Juan Mata bekroond had kunnen worden met de 2-0. 'De Nederlander beleeft een valse start op Old Trafford. Maar zijn hakbal op Mata verried grote klasse. Mata had die aanval moeten bekronen', stelde The Telegraph vast.

Het was ook Manchester Evening News opgevallen. 'Van de Beek oogde gretig en zorgde voor een 'lovely lay-off', waar Mata te lichtzinnig mee omsprong. Verder was hij minder betrokken bij het spel dan hij eigenlijk zou moeten', plaatste het medium een belangrijke kanttekening: een 6 als rapportcijfer was het resultaat.

Ook 90min hield het bij een 6 in zijn wedstrijdrapport, hoewel het medium best te spreken was over Van de Beek. 'Hij kon het goed vinden met Mata en had van tijd tot tijd prima ingevingen. Hij hield de bal 'all night long' in zijn bezit en van al zijn passes kwam 96 procent aan.'

The Daily Mail gaf Van de Beek één punt hoger en ook The Daily Express kwam uit op een 7. 'De Nederlander vormde het hart van Manchester Uniteds aanvallende intenties. Hoe dieper hij op het veld stond, hoe meer zijn kwaliteiten in balbezit aan het licht kwamen: Van de Beek strooide met passjes en liet zien dat hij over creativiteit en een indrukwekkend spelinzicht beschikt. Het is voor hem te hopen dat het genoeg was voor een vaste plek in de basis.'