Feyenoord doet op Het Kasteel wat het moet doen, met Ajax-PSV op komst

10-01-2021 14:05 Laatste update: 14:09
265

Feyenoord heeft het nieuwe voetbaljaar afgetrapt met een overwinning in de enige stadsderby van de Eredivisie. De ploeg van Dick Advocaat had genoeg aan één vroege treffer van Lutsharel Geertruida en besliste de Rotterdamse burenruzie in zijn voordeel.

Advocaat koos voorin voor winteraanwinst Lucas Pratto en de van een zware blessure herstelde Luis Sinisterra. Nicolai Jörgensen en Bryan Linssen – vlak voor Kerstmis nog goed voor een zuivere hattrick tegen sc Heerenveen – moesten hierdoor op de bank plaatsnemen. Bij Sparta stond Feyenoord-huurling Wouter Burger op het middenveld.

Feyenoord wist de wedstrijd na ruim tien minuten al open te breken, dankzij een aanval waar drie verdedigers bij betrokken waren: Tyrell Malacia bracht een afgeslagen hoekschop opnieuw in, Marcos Senesi kopte de bal voor en Geertruida kon van dichtbij toeslaan. De treffer werd aanvankelijk afgekeurd wegens buitenspel, maar de VAR greep in: alsnog 0-1 voor Feyenoord.

Heel veel gebeurde er niet in het restant van de eerste helft. Sparta kon weinig klaarspelen en Feyenoord kreeg nog één grote kans: Pratto kwam oog in oog met Maduka Okoye en had zijn debuut kunnen bekronen met een doelpunt, maar schoot via de paal naast. Na een uur spelen had Pratto wederom de 0-2 op zijn schoen, maar de Argentijn raakte de bal in vrije positie totaal verkeerd.

Ook Sinisterra had het duel kunnen beslissen, maar schoot oog in oog met Okoye nonchalant over. Vlak daarvoor had Sparta voor zijn eerste wapenfeit gezorgd, maar Nick Marsman was op zijn tijd doel uit om een lange bal op Mario Engels te onderscheppen. Doordat ook Mark Diemers en Jens Toornstra de wedstrijd niet in het slot konden gooien, bleef het tot de laatste minuut spannend. Engels probeerde het nog met een kopbal, maar van een serieus slotoffensief was geen sprake. In de allerlaatste minuut van de blessuretijd werd het zelfs nog 0-2 via invaller Jörgensen.

Feyenoord komt op 32 punten en dirigeert Vitesse op doelsaldo weer naar plek vier. De Stadionclub mag nu afwachten wat Ajax (twee punten voor) en PSV (één punt voor) later op de zondagmiddag doen.