Ongekend zwak verdedigen doet Heerenveen in eigen huis de das om tegen Fortuna

10-01-2021 16:20 Laatste update: 20:43
43

Fortuna Sittard heeft zichzelf een uitstekende dienst bewezen door de eerste wedstrijd van het nieuwe kalenderjaar winnend af te sluiten op bezoek bij sc Heerenveen. De bezoekers uit Limburg profiteerden in Friesland optimaal van defensief geschutter van de thuisploeg.

Na twintig minuten voetballer zette voormalig Heerenveen-speler Ben Rienstra Fortuna op voorsprong. De aanvoerder schoof de bal na een combinatie met spits Sebastian Polter prima binnen, buiten het bereik van Erwin Mulder.

Amper vijf minuten later verdubbelde linksback George Cox de voorsprong van de bezoekers. De Engelsman werd door de defensie van Heerenveen geen strobreed in de weg gelegd en tekende zo voor zijn vierde treffer van het huidige Eredivisie-seizoen.

Nog voor rust maakte Fortuna de horrormiddag van de Friezen compleet. Na knullige miscommunicatie tussen Pawel Bochniewicz en Erwin Mulder kreeg Fortuna-speler Zian Flemmning de bal pardoes voor zijn voeten. Voor de middenvelder was het vervolgens een koud kunstje om de 0-3 op het scorebord te zetten.

Na rust veranderde het spelbeeld in eerste instantie weinig. Heerenveen bleef achterin ontzettend kwetsbaar en ontsnapte aan een nog grotere afstand, toen Lisandro Semedo na defensief geklungel de paal raakte.

Henk Veerman redde de eer voor de ploeg van Johnny Jansen, die vanmiddag niet aanwezig was in het Abe Lenstra Stadion vanwege een positieve coronatest. Veerman maakte een kwartier voor tijd de eretreffer en staat nu op tien treffers in de Eredivisie.

Fortuna is na de knappe zege de nieuwe nummer twaalf van de Eredivisie. De ploeg van Sjors Ultee klimt over Heracles Almelo heen op de ranglijst. Heerenveen blijft door de nederlaag achtste.