Ajax vindt uitweg na flitsende start PSV en blijft aan kop in Eredivisie

10-01-2021 18:37 Laatste update: 18:42
342

De boeiende Eredivisie-topper tussen Ajax en PSV heeft zondag geen winnaar opgeleverd. Eran Zahavi scoorde binnen 21 minuten twee keer voor de bezoekers uit Eindhoven, maar de Amsterdammers knokten zich terug: 2-2.

Amper twee minuten waren er gespeeld toen Ajax-doelman Andre Onana voor het eerst kon vissen in 2021: Donyell Malen speelde Zahavi prachtig vrij en de Israëlische spits tekende voor de tweede treffer in zijn Eredivisie-carrière.

De snelle openingstreffer was het startsein voor een zéér open beginfase, waarin Ajax zich ook niet onbetuigd liet. Ibrahim Sangaré blokte inzetten van Noussair Mazraoui en Antony, terwijl Dusan Tadic de paal raakte.

Op dat moment leidde PSV al met 0-2 in Amsterdam. Antony leed balverlies aan de rechterkant van het veld en de ploeg van trainer Roger Schmidt strafte dat genadeloos af: Zahavi scoorde andermaal op aangeven van Malen.

Ajax lag in de touwen, maar weigerde de handddoek in de ring te gooien. Sterker nog, de Amsterdammers namen het heft in handen na de tweede PSV-goal en kregen vijf minuten voor rust loon naar werken met de aansluitingstreffer van Quincy Promes.

In de rust greep Erik ten Hag in door Zakaria Labyad te wisselen voor debutant Sébastien Haller, die vrijdag voor een recordbedrag tekende in Amsterdam. Vijf minuten later dacht de 26-jarige spits meteen te scoren, maar zijn goal werd geannuleerd vanwege buitenspel.

In de 65ste minuut was het alsnog raak na een reeks kansen voor Ajax. Haller tikte de bal na goed werk van Nicolás Tagliafico door naar Antony en de Braziliaan haalde de trekker razendsnel over: 2-2. Vervolgens brak er een periode aan vol met blessures en wissels.

In de slotfase kon de wedstrijd beide kanten op vallen met serieuze kansen over en weer, maar een winnaar kwam er niet meer. Scheidsrechter Björn Kuipers weigerde bovendien een penalty te geven na vermeend hands van Ryan Gravenberch. Ajax blijft koploper in de Eredivisie, PSV volgt op één punt.