Zeven conclusies na Ajax-PSV: Haller lost Ajax-problemen op, PSV zakt tóch weer in

Zeven conclusies na Ajax-PSV: Haller lost Ajax-problemen op, PSV zakt tóch weer in

10-01-2021 19:40
48

Vier goals in Amsterdam, eerlijk verdeeld tussen Ajax en PSV: de eerste topwedstrijd van dit Eredivisie-seizoen heeft genoeg gespreksstof opgeleverd. VoetbalPrimeur duidt de interessante kraker in de Johan Cruijff Arena, aan de hand van zeven conclusies.

Haller lost Ajax-problemen op
Erik ten Hag wilde koste wat kost een spits halen en kwam uit bij oude bekende Sébastien Haller. De Fransman was nog niet toe aan een basisplek, maar bewees tijdens zijn invalbeurt dat hij als geroepen komt voor Ajax. Zijn doelpunt werd nog afgekeurd, maar bij het voorbereiden van de 2-2 deed Haller precies wat van een Ajax-spits verwacht wordt.

Kwetsbaar Ajax-centrum
PSV wist precies waar het Ajax pijn moest doen en deed dat ook tijdens de eerste twintig minuten. Vooral bij de tweede Eindhovense treffer bleek hoe kwetsbaar Perr Schuurs en Daley Blind kunnen zijn: Ajax raakte de bal kwijt, Schuurs stapte in, Blind liep juist naar achteren en het centrum lag open. Het Ajax-centrum werd in de Champions League al op de proef gesteld en zal in deze toppermaand nog vaker getest worden.

PSV valt toch weer terug
PSV had Ajax na twintig minuten op de rug liggen, maar stapte uiteindelijk met een 2-2 gelijkspel van het veld. Niet voor het eerst dit seizoen zakte de ploeg van Roger Schmidt steeds verder weg in de loop van de wedstrijd. Natuurlijk, het kost tijd om PSV te veranderen in een onvermoeibare pressingmachine. Maar het blijft toch opmerkelijk hoe groot het verval van PSV steeds weer is.

Max valt als enige miljoenaankoop uit de toon
Tijdens Ajax-PSV stond heel wat transferwaarde op het veld, aan beide kanten. De meeste topaankopen – daarmee bedoelen we: dit seizoen gekocht, voor een hoge transfersom – rendeerden ook, op één uitzondering na. Wat Ajax betreft: Haller lijkt dus de ideale spits voor Ajax te zijn, Antony herpakte zich na een grote fout voor rust en hielp zijn ploeg alsnog aan een punt, Davy Klaassen was zoals altijd nuttig. Bij PSV was ijzervreter Ibrahim Sangaré één de grote uitblinkers. Philipp Max is normaal gesproken ook één van de beteren bij PSV, maar blijkt toch kwetsbaar te zijn als hij vaker moet verdedigen dan aanvallen.

Kuipers fluit perfecte wedstrijd
Het kwam een paar keer voor dat de spelers vragend opkeken na een harde tackle, maar dat het spel gewoon verder ging. De ervaren Björn Kuipers voelde precies aan wat deze topwedstrijd nodig had en floot niet kinderachtig, net als regiogenoot Bas Nijhuis. Tegelijkertijd zorgde Kuipers ervoor dat de wedstrijd geen moment uit de hand liep: een topwedstrijd van een topscheidsrechter.

Veelbelovende aftrap van Super January
Eigenlijk begint de competitie nu pas: als alle topwedstrijden evenveel vermaak bieden als Ajax-PSV, zitten we goed deze maand. Spanning, strijd, intensiteit, bij vlagen ook goed voetbal: je zou bijna vergeten dat we voorlopig naar troosteloos lege stadions moeten kijken. Woensdag is het tijd voor PSV-AZ, vier dagen later volgt Ajax-Feyenoord. Heerlijk!

Titelstrijd weer helemaal open
Ook in Arnhem en Rotterdam-Zuid hebben ze ongetwijfeld met belangstelling gekeken. Ajax en PSV geven elkaar niet veel toe en lijken het meest te bieden te hebben van alle Eredivisie-clubs. Tegelijkertijd volgen Feyenoord en Vitesse op slechts twee punten van PSV en één punt van Ajax. Het kan dus nog alle kanten op, zeker tijdens deze topmaand.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)