AZ verrast PSV in Eindhoven en meldt zich weer in de Eredivisie-top

13-01-2021 20:36 Laatste update: 20:41
342

PSV lijkt een pas op de plaats te moeten maken in de titelrace. De ploeg van Roger Schmidt ging woensdag rusten met een 0-2 achterstand tegen AZ en moest de drie punten aan de Alkmaarse gasten laten: AZ-topscorer Teun Koopmeiners voegde nog maar eens twee treffers toe aan zijn totaal en wees zijn team de weg.

PSV had zondag met 2-2 gelijkgespeeld tegen Ajax, terwijl AZ één dag eerder punten liet liggen tegen PEC Zwolle. De ploeg van Pascal Jansen oogde dan ook het meest fris tijdens de timide openingsfase. Jesper Karlsson tekende voor het eerste wapenfeit van de wedstrijd en AZ kwam uiteindelijk op voorsprong. Myron Boadu werd na een half uur de diepte in gestuurd en ging over het been van de uitgekomen doelman Yvon Mvogo: de bal ging op de stip en penaltyspecialist Koopmeiners zette de 0-1 op het bord.

AZ rook bloed en maakte nog voor rust ook zijn tweede van de avond. Boadu werd na een tweede loopactie nog op het laatste moment afgestopt, maar de daaropvolgende corner leverde wél succes op. Koopmeiners kroop voor Philipp Max, zette de buitenkant van zijn linker tegen de bal en zag het leer over Mvogo heen ploffen: 0-2.

Mauro Júnior kwam tijdens de rust in het veld voor Ryan Thomas en PSV ging op zoek naar de aansluiting. Na een uur spelen viel de 1-2, na opnieuw een standaardsituatie: Max mocht aanleggen voor een vrije trap en krulde de bal binnen. De Eindhovenaren konden echter niet doorpakken: AZ kwam niet veel aanvallen toe, maar gaf ook nauwelijks iets weg. Koopmeiners rook zelfs aan een hattrick, maar Mvogo pareerde zijn vrije trap.

De rentree van Marco van Ginkel – zijn eerste officiële wedstrijd sinds mei 2018 – was het hoogtepunt van de slotfase. De verloren zoon kon PSV echter niet meer tot een comeback inspireren. Bij de start van de blessuretijd werd het zelfs 1-3: Jordan Teze tikte een schot van Calvin Stengs ongelukkigerwijs in eigen doel. Nummer 5 AZ verkleinde het gat met nummer 3 PSV tot drie punten. Als Ajax donderdag wint van FC Twente, staan de Amsterdammers vier punten voor op PSV. Feyenoord kan later op de donderdag bovendien de derde plek overnemen.