Conclusies na PSV-AZ: bizarre AZ-reeks, 'meevoetballende keeper' PSV stelt teleur

Conclusies na PSV-AZ: bizarre AZ-reeks, 'meevoetballende keeper' PSV stelt teleur

Gepubliceerd: woensdag 13 januari 2021 om 21:30wo 13-01-2021 om 21:30

AZ lijkt in de wedstrijden tegen de traditionele top-drie de laatste tijd onverslaanbaar. De laatste zes toppers werden winnend afgesloten door de Alkmaarders. Bij PSV is juist het omgekeerde het geval: de 1-3 nederlaag betekende de tiende topper op rij die niet winnend afgesloten werd. VoetbalPrimeur zet zes conclusies op een rij.

Mvogo kan het (nog) niet maken dit seizoen
Werd voorafgaand aan het seizoen binnengehaald als de 'meevoetballende keeper' die PSV uit de brand moest helpen, maar tegen AZ was het op de lijn ver onder de maat. Veroorzaakte op oliedomme wijze een penalty door te laat te komen in het duel met Myron Boadu, die geen kant op kon. Bij de prachtige 0-2 van Teun Koopmeiners zag het er ook niet geweldig uit. Het zal toch echt beter moeten bij Mvogo in het restant van het seizoen.

AZ ongenaakbaar in topwedstrijden
Het is voor AZ teleurstellend te noemen dat er in wedstrijden met kleinere ploegen zoveel punten verspeeld worden, want tegen de topclubs zijn de Alkmaarders bijna niet te verslaan. De laatste zes duels met de clubs uit de traditionele top-drie werden allemaal gewonnen (drie keer van PSV, twee keer van Ajax en één keer van Feyenoord). Daar staat tegenover dat er tegen clubs als PEC Zwolle, ADO Den Haag, VVV-Venlo, Sparta Rotterdam en Fortuna Sittard punten verspeeld werden.

PSV-rentree voor Van Ginkel
Roger Schmidt heeft er een optie bij op het middenveld van PSV. Marco van Ginkel stond maar liefst 983 dagen langs de kant met een blessure en maakte in die periode geen officiële minuten. In de paar minuten die hij meespeelde tegen AZ kon hij het verschil niet meer maken, maar het is voor PSV te hopen dat hij dat in het restant van het seizoen wél kan.

PSV presteert onder de maat in topwedstrijden
Waar AZ het juist uitstekend doet in de wedstrijden tegen de topclubs, is dat voor PSV juist niet het geval. In de laatste tien wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord of AZ werd er zes keer verloren en vier keer gelijkgespeeld. Een overwinning zat er niet tussen voor de Eindhovenaren, die het juist tegen de kleinere ploegen goed doen.

Volwassen Koopmeiners neemt AZ bij de hand
Liet tegen PSV zien de absolute leider te zijn bij dit AZ. Speelde zeer volwassen en bewaakte samen met Fredrik Midtsjö de balans op het middenveld. Nam AZ daarnaast ook aanvallend bij de hand met zijn twee treffers, waaronder een absoluut pareltje: hij passeerde Mvogo met een prachtig hakje uit een hoekschop van Jesper Karlsson. Het lijkt het laatste seizoen van Koopmeiners bij AZ te worden, mocht hij zich zo blijven ontwikkelen.

PSV mist creativiteit
Het defensieve blok van PSV op het middenveld staat prima met Pablo Rosario en Ibrahim Sangaré, maar de ploeg mist spelers die qua creativiteit het verschil kunnen maken. Van Mohamed Ihattaren mag meer verwacht worden, terwijl Ryan Thomas tegen AZ liet zien veel moeite te hebben om op PSV-niveau te spelen. Nou scheelt het ook aardig wanneer je Noni Madueke, Cody Gakpo en vooral Mario Götze moet missen. Bij afwezigheid van de Duitser heeft PSV het vaak erg lastig.

(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws