Barcelona bereikt eindstrijd op turbulente avond voor hoofdrolspeler De Jong

13-01-2021 23:38 Laatste update: 23:43
32

FC Barcelona heeft zich woensdagavond ten koste van Real Sociedad geplaatst voor de finale van de Supercopa. In de penaltyserie trok de ploeg van Ronald Koeman aan het langste eind, ondanks een gemiste penalty van Frenkie de Jong. Marc-André ter Stegen was de held van de avond.

Barça draait de laatste weken beter en hoopte de stijgende lijn woensdagavond voort te zetten tegen Real Sociedad, de nummer vijf van Spanje. Dat moest gebeuren op neutraal terrein: Estadio Nuevo Arcángel in Córdoba was het decor van de halve finale van de Supercopa.

Real Sociedad kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd. Alexander Isak testte de vuisten van Marc-André ter Stegen, die even later waar voor zijn geld kreeg: Frenkie de Jong, die weer een aanvallende rol had gekregen van Koeman, kopte een harde voorzet van Antoine Griezmann acrobatisch binnen.

Nog voor rust viel de gelijkmaker - en ook daar was De Jong bij betrokken. De Oranje-international maakte ongelukkig hands in het eigen penaltygebied waarna Mikel Oyarzabal geen fout maakte: 1-1.

Met dank aan de uitblinkende Ter Stegen bleef Barcelona op de been in de tweede helft en ook in de daaropvolgende verlenging was de Duitse doelman belangrijk. Sociedad had op zijn beurt pech door de paal te raken in de dying seconds.

In de eerste strafschoppenserie van Barcelona sinds 1998 (!) groeide Ter Stegen andermaal uit tot de held. Hij stopte de strafschoppen van Jon Bautista en Oyarzabal, terwijl Willian José de paal raakte, en redde daarmee De Jong en Griezmann, die de eerste en vierde Barça-penalty misten. Riqui Puig forceerde de beslissing.

De andere finalist wordt donderdagavond bekend: Athletic Bilbao en Real Madrid treffen elkaar in de andere halve finale.