Feyenoord-fans jutten elkaar ondanks lockdown op: 'Het voelt voor ons heel anders'

Feyenoord-fans jutten elkaar ondanks lockdown op: 'Het voelt voor ons heel anders'

17-01-2021 12:30 Laatste update: 16-01-2021 12:23
103

Door de coronacrisis is er voor het eerst in de geschiedenis geen publiek aanwezig bij De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord. Maar wat kunnen supporters doen om toch de rivaliteit tussen de clubs in leven te houden en het vuurtje aan te wakkeren? VoetbalPrimeur spreekt daarover met Remco Ravenhorst, voorzitter van Supportersvereniging FSV De Feijenoorder en bestuurder van Supporterscollectief Nederland. 

Ravenhorst ziet een duidelijk verschil tussen wedstrijden met of zonder publiek. Hij baalt als een stekker dat de stoelen niet bezet zijn. "In topwedstrijden zie je normaal gesproken opstootjes en dingetjes gebeuren omdat het publiek de boel opzweept. Het is op het veld minder fel nu er niemand op de tribunes zit. Natuurlijk heeft ook te maken met hoe de spelers zich tot elkaar verhouden, maar als je het veld opkomt en je ziet duizenden mensen gek doen, dan heeft dat invloed op het veld. Dat neem je gewoon over, dat kan niet anders."

De Klassiekers blijven, ondanks een lockdown, de belangrijkste wedstrijden van het jaar, zegt Ravenhorst. "Het is en blijft een Klassieker, in wat voor vorm het ook is. Het voelt voor ons heel anders, omdat er geen supporters bij zijn. In een leeg stadion is het toch altijd anders."

'Normaal schreeuw je op de tribune, nu in een appgroep'
Feyenoord-supporters proberen elkaar toch op te jutten voor wat voor velen de wedstrijd van het jaar is. "Natuurlijk. Ik zit in een appgroep met de mensen met wie ik het meeste contact heb. Dat is bij iedere wedstrijd zo. Normaal gesproken is het negentig minuten stil in een app, maar nu is er continu activiteit. Iedereen heeft er commentaar op en waar je dat normaal naar elkaar schreeuwt op de tribune, doe je dat nu in een appgroep."

Ravenhorst denkt dat er vanuit een Supportersvereniging weinig gedaan kan worden om de Feyenoord-spelers net dat beetje extra te motiveren. "Niets eigenlijk", zegt Ravenhorst. "Je kunt nergens heen en kunt ze ook niet aanmoedigen. Er blijven weinig opties over. In De Kuip probeer je te laten zien dat je ze niet vergeten bent. Maar in deze digitale tijd is dat gewoon heel lastig. Wij zouden sowieso niet bij die wedstrijd aanwezig zijn (verbod op uitpubliek, red.). Je kijkt normaal gesproken met je vrienden, of in de kroeg. Dan heb je toch een soort beleving met elkaar rond die wedstrijden. Maar dat is ook allemaal niet mogelijk."

De kroegen waren na het sluiten van de stadions wel gewoon open, maar zijn inmiddels ook dicht. "Dat wordt dan saai op de bank, of hooguit bij één of twee vrienden", zegt Ravenhorst. "Hooguit met je vieren kijk je de wedstrijd, dat is het dan. Er zijn geen alternatieven, dus het haalt er wel een stukje lading af."

Ravenhorst ziet een duidelijk verschil tussen een volle en lege Kuip. Daar waar de 51.000 fans de spelers naar de overwinning schreeuwen, is dat nu anders. En dat merk je op het veld. "Bij Feyenoord merk je wel dat de supporters de spelers over een dood punt heen kunnen krijgen. Het is een soort wisselwerking. Als het tempo omhoog gaat, maak je makkelijker het verschil. Dus ik denk dat het wel effect heeft."

Een leeg voetbalstadion: Ravenhorst vindt het helemaal niets. Maar ergens is hij toch blij dat er gewoon gespeeld kan worden. "Het alternatief is dat je de hele competitie eruit gooit. Maar dat kunnen clubs zich niet permitteren. Bovendien is het voor supporters al moeilijk om contact met de club te houden. We vinden dit niks, maar het alternatief is nog veel erger."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)