'Schalke 04 heeft het niet erg netjes aangepakt met Klaas-Jan Huntelaar'

'Schalke 04 heeft het niet erg netjes aangepakt met Klaas-Jan Huntelaar'

19-01-2021 18:40 Laatste update: 18:42
113

Klaas-Jan Huntelaar lijkt zijn oude liefde Schalke 04 te gaan helpen in de strijd tegen degradatie. Waar is het de afgelopen jaren misgegaan met de trotse club uit Gelsenkirchen en waar kan Huntelaar van waarde zijn voor de nummer zeventien van Duitsland? VoetbalPrimeur spreekt daarover met Dirk Schlarmann, Schalke-watcher voor de Duitse tak van Sky Sports. 

Schalke is met zeven punten uit vijftien duels hard op weg naar degradatie. De club benadert nu massaal oud-spelers om dat te voorkomen. Huntelaar is er daar één van. "Ik wist dat de directie van Schalke al langer sprak over het veranderen van het elftal op meerdere posities", zegt Schlarmann. "Er zijn geen leiders in het elftal, geen spelers die weten waar Schalke voor staat. Er zijn maar twee spelers die uit de jeugd komen en verder zijn er maar weinig die hart voor de club hebben. De leiding dacht al langer aan oud-spelers als Sead Kolasinac, Mesut Özil, Julian Draxler en Huntelaar."

"Al die spelers hebben aangegeven dat ze meedenken en meevoelen met de club, gezien de situatie", vervolgt Schlarmann. "Schalke dacht: wat nou als die spelers terugkomen? Er is veel negativiteit van de supporters vanwege beslissingen uit het verleden. Met zulke transfers houd je ze stil. De meeste ex-spelers zeiden nee, zoals Draxler, Özil en Kehrer. Zij willen niet het risico lopen dat ze degraderen en hun carrière om zeep helpen. Klaas-Jan is een van de spelers die leiding gaat geven in de kleedkamer, want er is nu geen leider."

Voor het geld zal Huntelaar het niet doen, verwacht Schlarmann. "Ik denk ook niet dat hij veel geld zal gaan verdienen. Schalke is nu de armste club van Duitsland. Ze probeerden ook Vedad Ibisevic terug te halen. Hij was er in de zomer al, maar kreeg wat problemen met de vorige trainer en stopte. Omdat er nu een nieuwe trainer is, probeerden ze hem terug te halen. Ibisevic zei nee. Daarna zochten ze contact met Mario Mandzukic. Hij heeft geen club, maar vroeg heel veel geld. Vervolgens zochten ze contact met Huntelaar."

Huntelaar (37) heeft een behoorlijke staat van dienst bij Schalke. Hij speelde er zeven jaar, maar kwam in het laatste jaar veel minder in het stuk voor, vertrok naar Ajax en moet de club nu ineens redden. "Ja, dat verraste me. Schalke heeft het niet erg netjes aangepakt met Klaas-Jan. Hij speelde er zeven jaar en maakte veel goals, maar in het laatste jaar was het minder. Ze hebben min of meer gezegd: oké, oudje. Bedankt, ga maar naar huis. Van alle spelers verdiende hij veruit het meeste. Daarom hebben ze gezegd: je bent te duur voor ons, je scoort niet en bent te oud. We willen het team veranderen. Bedankt, bye bye."

"Er speelden achter de schermen nog wel meer dingen waardoor de relatie tussen Klaas-Jan en Schalke niet echt goed was. De meerderheid van de directie van toen is nu vertrokken. Dus ze kunnen met een schone lei beginnen. Voor mijn gevoel is het een S.O.S. (Save Our Souls, red.)."

Groot verschil tussen Ajax en Schalke
Het verschil tussen het spel van Ajax en Schalke kan haast niet groter. In Amsterdam komt Huntelaar wel aan z'n trekken, maar hoe is dat bij een noodlijdende Bundesliga-club die ver van de goal af speelt en nauwelijks wint? "Dat is de grootste vraag. Schalke en Ajax hebben een totaal andere manier van spelen", zegt Schlarmann. "Hij zal hard moeten werken op de middellijn en ik weet niet of dat wel het juiste is voor The Hunter. Huntelaar is een klassieke spits: wachten in het strafschopgebied, een keer aannemen en meteen schieten. Dat is een probleem, want dat gebeurt bij Schalke niet."

"Een voordeel is wel dat Schalke in wedstrijden veel corners en vrije trappen krijgt. Misschien kunnen ze eerst 60 of 70 minuten met een jonge spits als Raman of Hoppe spelen, dan Huntelaar naar het strafschopgebied sturen en aansturen op vrije trappen, corners en lange ballen. Dat is de enige manier waarop hij van waarde kan zijn. Maar los daarvan zal hij héél belangrijk zijn voor de kleedkamer. Zoals ik al zei, ze missen een leider. Schalke is de op een na grootste club van Duitsland, groter dan Borussia Dortmund. Klaas-Jan kan de spelers meegeven wat het voor iedereen betekent als ze degraderen."

'Schalke wil geen bling bling-stars'
Waarom Schalke de laatste jaren zo is afgegleden? Schlarmann wijst naar mismanagement van de club. "Er stond een duur team, maar het geld werd door succes wel terugverdiend. Met Christian Heidel kreeg Schalke een nieuwe technisch directeur (in 2016, red.) en hij was degene die Huntelaar liet vertrekken. Deze man had geen oog voor spelers die het voetbal kunnen spelen waar Schalke bekend om staat. Het is nu erg zakelijk, maar de mensen willen spelers hard zien werken op het veld. Ze willen geen bling bling-stars bij Schalke."

"De leiding van Schalke wilde meer en hoopte een club als Bayern München, Real Madrid of AC Milan te worden. Ze hebben veel spelers gekocht voor gigantische bedragen. Ze hadden toen spelers als Bentaleb, Stambouli, Konoplyanka en Embolo. Dat waren spelers die bekend stonden om tiki-taka, het stijlvolle voetbal. Ze hadden altijd de duurste horloges en auto's. Dus probeerde Schalke betere spelers te kopen, maar dat is volledig mislukt. Zij begrepen de club en de manier van spelen niet en waren zo duur dat Schalke ze niet meer kon betalen, omdat ze jaren geen Europees voetbal meer haalden."

"In het team van nu zit geen enkele speler uit de jeugd meer, maar Schalke staat juist bekend om het opleiden van grote spelers: Neuer, Draxler, Kehrer, Kolasinac en Özil. Technisch directeur Heidel gaf nauwelijks geld uit aan de jeugd. Hij dacht dat het goed zou blijven gaan en er ieder jaar veel goede spelers opgeleid zouden worden. Nu zijn die er niet meer. Ajax heeft een briljante jeugdopleiding, maar dat kost geld. Daar moet je in investeren. Schalke deed dat niet en investeerde alleen in het eerste elftal. Bij Schalke zitten nu spelers die geen hart voor de club hebben, grote contracten hebben en nauwelijks nog te betalen zijn. Dat is het grootste probleem."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)